Oamenii care vor să adopte copii ar putea beneficia de un concediu de doi ani

Senatul României a adoptat miercuri, 14 decembrie 2022, un proiect de lege care vizează completarea Legii 273 din 2004 privind procedura adopţiei, astfel încât părinții adoptivi să poată beneficia de un concediu de acomodare de maximum doi ani. Acest proiect de lege a fost transmis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. El a fost iniţiat de către parlamentari PNL și susținut de USR şi minorităţi.

„La baza acestei modificări legislative pentru creşterea duratei concediului de acomodare la maximum doi ani stă principiul egalităţii în faţa legii, principiu de rang constituţional conform căruia legea trebuie să ofere şanse egale tuturor cetăţenilor”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.50 alin. (1) din Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei, astfel încât persoanele îndreptăţite să poată beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară, potrivit raportului de admitere întocmit de comisia de specialitate.

„Adopţiile trebuie încurajate pentru că avem zeci de mii de copii instituţionalizaţi în România. Avem ocazia să votăm o iniţiativă foarte bună, care va acorda tratament egal părinţilor care adoptă copii. Momentan, avem undeva la 600 de familii anual”, a explicat, miercuri, senatorul USR Irineu Darău.

Părintele care nu a solicitat concediu pentru creșterea copilului va primi obligatoriu cel puțin două luni din concediul total

De asemenea, în prezent, dacă ambii părinți îndeplinesc condițiile de acordare a concediului pentru creștere copilului, cel puţin o lună din perioada totală a concediului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept, fie că este vorba despre mamă sau despre tată. În curând, însă, perioada de creștere a copiilor va fi majorată la cel puțin două luni din perioada totală a concediului pentru creșterea copilului.

Pe scurt, dacă mama optează pentru concediul de creștere al copiilor și tatăl va putea beneficia de acest concediu pentru o perioadă de cel puțin două luni. La fel, dacă tatăl optează pentru concediul de creștere al copilului, atunci mama va putea beneficia de cel puțin două luni din perioada totală a concediului pentru creșterea copilului.

„Art. 11 – (1) Dreptul la concediul pentru creșterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă părinților, precum și persoanelor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

a) cel puţin 2 luni din perioada totală a concediului de creştere a copilului sunt alocate uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia”, se precizează în proiectul de OUG.