Salariații care doresc să solicite concediu de îngrijitor pentru a se ocupa de o rudă sau o altă persoană din gospodăria sa care e grav bolnavă vor avea de asemenea posibilitatea de a solicita angajatorului și un program individualizat de muncă.
Un nou concediu de 5 zile în fiecare an, la cerere
Noul concediu de îngrijitor va avea o durată de cinci zile lucrătoare pe an și va putea fi acordat la cerere. În plus, angajatorul va avea obligația de a-l acorda. Mai mult, refuzul poate aduce firmei o amendă cuprinsă între 4.000 și 8.000 lei. Pe de altă parte, perioada de lipsă de la muncă nu va fi afecta perioada de concediu de odihnă.
Deși a fost introdus oficial în legislația muncii, din 22 octombrie, acest drept nu poate fi solicitat încă de angajați în lipsa unor norme de punere în aplicare a măsurii, care ar trebui să fie date în perioada următoare.
Prin directiva europeană, care s-a aflat la baza modificărilor recente aduse Codului muncii, se dorește concilierea vieții personale cu cea profesională, astfel că acești salariați care trebuie să își îngrijească rudele vor putea să ceară angajatorilor și un program individualizat de muncă, indiferent dacă este vorba de o perioadă determinată sau una nedeterminată.
În ce constă acest program individualizat de muncă?
Chiar dacă el putea fi solicitat și până acum de salariați, Legea 283/2022 care a modificat Codul muncii a introdus mai multe detalii în legătură cu modul flexibil de organizare a timpului de muncă specific programelor individualizate de muncă. Așa că pe de o parte avem împărțirea timpului de muncă în două perioade (una fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă și una variabilă, aleasă de salariat), prevederi care existau și anterior, dar și telemunca, munca la domiciliu, programe flexibile sau chiar cu timp redus, aceste noutăți fiind aduse de Legea 283.
Astfel, dacă are nevoie de un program de muncă diferit pentru o anumită perioadă de timp, angajatul îi poate cere angajatorului acest lucru. Noile prevederi din Codul muncii prevăd că, dacă situațiile care au dus la cererea modificării programului au încetat, salariatul are dreptul să revină la programul inițial înainte de sfârșitul perioadei stabilite.
Trebuie să menționăm de asemenea că cererea pentru trecerea pe un program individualizat de muncă nu este acordată doar celor care vor beneficia de concediul de îngrijitor, când acesta va putea fi luat, ci poate fi depusă de toți salariații.
Deși angajatorul este obligat să acorde concediul de îngrijitor, nu este obligat să acorde și programul de muncă individualizat. Salariatul poate depune cererea, dar angajatorul are dreptul să refuze. Obligația pe care o are însă angajatorul este să îi răspundă salariatului, motivat și în scris, de ce nu este de acord cu această modificare a programului, în termen de cinci zile lucrătoare de la data depunerii cererii.