Veşti excelente pentru aceşti români! S-a introdus un nou concediu, dar şi indemnizaţie pentru persoanele care desfăşoară această activitate.

Concediu de 45 de zile şi indemnizaţie pentru cei care au grijă de persoanele cu afecţiuni oncologice. Se aplică deja din 16 aprilie

Este vorba, mai exact, despre un act normativ care a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial la jumătatea lunii februarie şi ale cărui prevederi au intrat în vigoare de luna aceasta, pe 16 aprilie.

Legea nr. 24/2022 reglementează concediul și indemnizația pentru îngrijirea persoanelor cu afecțiuni oncologice, cu vârsta de peste 18 ani.

Ce prevederi trebuie respectate?

Potrivit actului normativ ce se aplică deja în România, cei care au grijă şi însoțesc pacienții cu afecțiuni oncologice la intervenții chirurgicale și la tratamente prescrise de medicul specialist pot beneficia de indemnizație, dar și de concediu. Perioada acestui nu poate depăşi 45 de zile într-un an calendaristic.

Concediul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin jumătate de an în ultimele 12 luni.

Cât despre sumele de bani, persoanele care au grijă de pacienții cu afecțiuni oncologice vor primi o indemnizație în valoare brută lunară de 85% din baza de calcul pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Sumele vor fi suportate integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Important! Până la modificarea legii, în România se acordau indemnizații și concedii medicale doar pentru îngrijirea unui minor bolnav de cancer.

Se acordă şi şedinţe de consiliere psihologică clinică

Legea nr. 24/2022 vine în completarea OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Mai există o prevedere în actul normativ care întră în vigoare la un an de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Art. 30 indice 1 alin. (4) prevede că „în fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică.

De aceleaşi drepturi beneficiază şi pacientul cu afecţiuni oncologice. În situaţia pacientului cu afecţiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz”.