CNIR aprobă lansarea licitației pentru studiul de fezabilitate al Drumului de Mare Viteză București-Giurgiu

Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR) a dat undă verde lansării licitației pentru realizarea studiului de fezabilitate al Drumului de Mare Viteză București-Giurgiu, cu preconizarea transmiterii documentației către Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP) până la sfârșitul lunii octombrie.

Acest proiect reprezintă un pas semnificativ în modernizarea infrastructurii rutiere din România, îmbunătățind conectivitatea dintre București și Giurgiu și facilitând fluxurile de transport pe această rută importantă.

„Preconizăm transmiterea documentaţiei către Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP) spre validare până la sfârşitul lunii octombrie. În cadrul Studiului de Fezabilitate, proiectantul va realiza o analiză multi-criterială pentru variantele de traseu, profilul (Autostradă sau Drum Expres) şi structura drumului, precum şi conexiunea cu alte obiective de investiţii”, se menţionează în comunicatul postat pe pagina de Facebook a companiei.

Variantele de traseu și opțiunile analizate

Studiul de fezabilitate va include o analiză multi-criterială pentru a evalua diferitele variante de traseu, precum și pentru a decide dacă drumul va fi o autostradă sau un drum expres. Printre opțiunile analizate se numără:

  • Desprinderea din Autostrada A1 București-Pitești, în zona Corbii Mari sau Bolintin Vale (județul Giurgiu);
  • Desprinderea din viitoarea Autostradă A6 București-Alexandria, cu nod rutier la Ghimpați (județul Giurgiu);
  • Conexiunea cu viitorul Drum Radial DR 10 Măgurele Expres și Autostrada A0 București Sud.

Caietul de sarcini pentru acest proiect include utilizarea tehnologiilor avansate, precum modelarea 3D prin Building Information Modelling (BIM), un criteriu obligatoriu pentru viitorul prestator.

De asemenea, CNIR va solicita echiparea instalațiilor de foraj cu sisteme GPS și camere video pentru monitorizarea lucrărilor în timp real, ceea ce va permite o supraveghere riguroasă a progresului proiectului.

Durata și finanțarea proiectului

Contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate va avea o durată de 18 luni, dintre care 16 luni vor fi dedicate studiului propriu-zis, iar 2 luni vor fi alocate pentru asistența tehnică necesară pregătirii contractului de proiectare și execuție, precum și pentru raportul financiar final.

Finanțarea acestui proiect va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile, alături de contribuția de la bugetul de stat.