Euro digital a fost aprobat
Europarlamentarul Cristian Terheș a anunțat că Euro Digital a fost aprobat cu o majoritate covârșitoare de către Comisia LIBE. Printre cei care au votat se află și trei europarlamentari.
Astfel, opinia prin care se dă liber implementării Euro Digital a fost votată pe 15 februarie cu:
- 48 de voturi pentru
- 6 voturi împotrivă
- 7 abțineri
Printre europarlamentarii care au votat s-au numărat și:
- Marian-Jean Marinescu (PPE)
- Maria Grapini (PSD)
- Ramona Strugariu (Renew)
Cristian Terheș, singurul europarlamentar român care a votat împotrivă
Cristian Terheș a fost singurul europarlamentar român care s-a exprimat împotriva acestei opinii.
Cristian Terheș a menționat că Euro Digital, similar oricărei forme de bani digitali, transferă controlul asupra dispunerii propriilor bani de la individ, așa cum se întâmplă în cazul cash-ului, către stat.
El a explicat că numerarul reprezintă o formă de proprietate, iar persoana poate dispune de aceasta conform propriilor dorințe, fără ca statul să poată controla, supraveghea sau aproba schimbul comercial dintre cumpărător și vânzător.
„Euro Digital, asemenea oricărei forme de bani digitali, mută controlul privind dispunerea asupra propriilor bani de la persoană, cum se întâmplă în cazul cash-ului, la stat.
Cash-ul este o formă de proprietate, asupra căreia persoana dispune astfel cum dorește, fără ca statul să poată controla, supraveghea sau aproba schimbul comercial dintre cumpărător și vânzător”, precizează acesta.
Terheș anunță un control total asupra populației
Cristian Terheș a subliniat că în situația banilor digitali, pentru a-i primi, deține și tranzacționa, persoana are nevoie de instrumente digitale ale statului, cum ar fi Portofelul Digital, ceea ce duce la controlul total al statului asupra tranzacției dintre cumpărător și vânzător.
Indiferent de justificarea folosită, fie că este prevenția spălării banilor sau a evaziunii fiscale, el a avertizat că implementarea monedei digitale va conduce la un control total al statului asupra populației.
„În cazul banilor digitali, însă, pentru a-i primi, deține și tranzacționa, persoana are nevoie de instrumente digitale ale statului, cum e cazul Portofelului Digital, astfel încât statul e în control deplin asupra tranzacției dintre cumpărător și vânzător.
Indiferent de pretext, că e prevenția spălării banilor sau a evaziunii fiscale, implementarea monedei digitale va conduce la controlul total al statului asupra populației”, spune eurodeputatul.
Comisia LIBE ar fi putut corecta încălcările de drepturi
Europarlamentarul Cristian Terheș a menționat că în cadrul Comisiei LIBE s-ar fi putut corecta toate deficiențele care duc la încălcarea drepturilor cetățenilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
El a subliniat că, cu toate că toți europarlamentarii au recunoscut verbal că dosarul privind Euro Digital prezintă vicii și generează riscuri în ceea ce privește drepturile individuale, la momentul votului, o mare majoritate a optat pentru implementarea acestuia.
„Cu atât mai grav e faptul că în Comisia LIBE se puteau corecta toate viciile care conduc la încălcarea drepturilor cetățenilor, lucru ce nu s-a făcut. Cu toate că toți europarlamentarii au declarat verbal că dosarul privind Euro Digital are vicii și creează riscuri în ceea ce privește drepturile persoanelor, la vot marea majoritate a votat în favoarea implementării acestuia”, a spus europarlamentarul Cristian Terheș.
Dosarul referitor la Euro Digital va continua să fie examinat în Comisia ECON, care este comisia principală responsabilă de acesta.
Grupul politic ECR a fost singurul din Comisia LIBE care s-a opus în unanimitate implementării Euro Digital. Din acest partid face parte și europarlamentarul Cristian Terheș.