Apare un nou gigant bancar. Ar deveni cea mai mare bancă în funcţie de capitalizarea bursieră din zona euro

euro, bani, ajutor financiar

SURSA FOTO: Pexels

Un grup bancar și-a anunțat intenția de a prelua o rivală mai mică. Tranzacția, evaluată la 12 miliarde de euro, ar rezulta în cea mai mare bancă din zona euro.

BBVA vrea să preia Sabadell

Miercuri, pe 1 mai, grupul bancar spaniol BBVA a anunțat că este interesat să preia Sabadell și a prezentat o ofertă, evaluând rivala mai mică la aproximativ 12 miliarde de euro.

O eventuală uniune între a doua și a patra cea mai mare bancă din Spania, după o încercare similară eșuată în 2020, ar crea un creditor cu active totale de peste 1.000 de miliarde de euro. De asemenea, ar reprezenta cel mai recent proces de consolidare din sectorul bancar spaniol, notează Reuters.

Posibila fuziune ar permite BBVA să-și extindă activitatea dincolo de Mexic, care este principala sa piață, și dincolo de economiile în curs de dezvoltare, cum ar fi cele din America de Sud și Turcia, și să se concentreze mai mult pe piața internă.

„Noua entitate ar avea pe plan global peste 100 de milioane de clienţi şi ar avea ca obiectiv să devină „cea mai mare bancă în funcţie de capitalizarea bursieră din zona euro”, se arată într-un comunicat al BBVA.

Sabadell, ale cărei acțiuni au înregistrat o creștere de cinci ori din 2020, a declarat că Consiliul său de administrație va examina oferta.

Potențiala fuziune survine după o perioadă de consolidare în sector, având în vedere că băncile spaniole își propun să își reducă costurile și să își extindă operațiunile. Spania are acum 10 bănci, în scădere față de cele 55 dinaintea începutului crizei financiare globale din 2008.

BBVA a subliniat că combinarea entităților are sens din punct de vedere strategic, având în vedere modelele lor de afaceri complementare, Sabadell fiind un jucător important pe segmentul IMM-urilor. De asemenea, economiile de costuri pentru BBVA ar urma să se ridice la aproximativ 850 de milioane de euro.

Concedieri masive în sistemul bancar european

Amintim că recent, banca elvețiană UBS a anunțat un val masiv de concedieri. Grupul urmează să își concedieze 30.000 de angajați, în cadrul unui program de concedieri desfășurat în cinci etape, care va începe în luna iunie.

Prin aceste măsuri, gigantul speră să reducă costurile cu 10 miliarde de dolari, conform informațiilor publicate de Yahoo Finance. Astfel, elvețienii vor începe în iunie 2024 un program de concedieri în cinci etape.

Acesta este parte a unui program de restructurare anunțat după preluarea Credit Suisse. UBS a anunțat încă din vara anului trecut planul de a elimina aproximativ un loc de muncă din 12 al operațiunilor sale elvețiene și de a reduce costurile. Mai multe puteți citi aici.