Apare un nou impozit în România! Ultima variantă a ordonanței „trenuleț”, prezentată pentru dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, propune reintroducerea impozitului pe construcții în cuantum de 1,5%.

Acest tip de impozit a mai fost prevăzut anterior în legislație sub forma impozitului pe construcții speciale, însă fusese ulterior eliminat.

Cine trebuie să plătească impozitul pe construcții

Ordonanța în cauză, în ultima sa formă publicată de Ministerul Finanțelor, prevede că se restituie impozitul pe construcții, datorat de:

  • persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare;
  • persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;- persoanele juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene.

Construcțiile vizate sunt cele incluse în grupa 1 din Catalogul care stabilește clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe.

“Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5 % asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosinţă. Impozitul se plătește în două rate egale, până la datele de 25 mai inclusiv şi 25 septembrie inclusiv.

Impozitul instituit este venit al bugetului de stat, și se administrează potrivit Codului de procedură fiscală”, se mai arată în textul ordonanței.

Grupa menționată anterior este extinsă și include diverse tipuri de construcții, cum ar fi: centrale electrice, stații și posturi de transformare, sonde pentru țiței și gaze naturale, rampe de încărcare-descărcare, coșuri de fum, turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleșteie, bazine, ecluze și ascensoare.

De asemenea, sunt incluse barajele, infrastructura de transport feroviar, infrastructura rutieră, liniile și cablurile aeriene de telecomunicații, platformele, turnurile și pilonii metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă și televiziune, construcțiile pentru transportul energiei electrice, lacurile artificiale de acumulare și canalele de irigații.

A fost publicată ordonanța „trenuleț”

Amintim că sâmbătă, pe 29 decembrie, Ministerul Finanțelor a prezentat forma finală a proiectului de ordonanță ce introduce măsuri stricte pentru stabilizarea finanțelor publice. Documentul prevede înghețarea salariilor și pensiilor, suspendarea angajărilor în sectorul public și reducerea cheltuielilor bugetare.

Aceste măsuri, ce urmează să fie aplicate începând cu 1 ianuarie 2025, fac parte din strategia Guvernului Ciolacu 2 de a diminua deficitul bugetar și de a onora angajamentele asumate față de Fondul Monetar Internațional (FMI).

Noul Executiv condus de Marcel Ciolacu va implementa aceste măsuri pentru a diminua deficitul bugetar și a onora angajamentele asumate față de Fondul Monetar Internațional (FMI), în vederea stabilizării economiei. Mai multe puteți afla aici.