Apare un nou ITP! Proprietarii căror mașini trebuie să-l facă

Autoritatea Națională Fitosanitară a transmis informații către primării cu privire la necesitatea ca fermierii să efectueze periodic ITP (inspecția tehnică periodică) echipamentelor destinate aplicării produselor de protecție a plantelor, scrie agrointel.ro.

Astfel, fermierii care dețin astfel de echipamente sunt obligați să depună la Oficiile județene ale Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) o cerere în care solicită efectuarea inspecției echipamentului pe care îl dețin.

Este important de menționat că fermierii care utilizează astfel de echipamente pot solicita, de asemenea, efectuarea inspecției pentru echipamentul deținut.

Conform ANF, potrivit prevederilor din articolul 8 al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 32/2012, aprobată prin Legea nr. 63/2013, și ale ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 820/2016 privind desemnarea organismului de inspecție a echipamentelor de aplicare a produselor de protecție a plantelor, utilizatorii profesioniști sunt obligați să efectueze periodic inspecția echipamentelor destinate aplicării produselor de protecție a plantelor.

ANF va coordona verificările

Procesul de inspecție a echipamentelor de aplicare a produselor de protecție a plantelor este coordonat de către oficiile fitosanitare județene din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare. Această inspecție acoperă toate aspectele esențiale pentru a asigura un nivel înalt de siguranță și protecție pentru sănătatea umană și pentru mediu.

În acest sens, fermierii care sunt deținători de echipamente de aplicare a produselor de protecție a plantelor pot depune o cerere la oficiul fitosanitar (puteți consulta modelul de cerere AICI) prin care solicită efectuarea inspecției echipamentului pe care-l dețin.

După centralizarea cererilor primite, Oficiul Fitosanitar va informa Autoritatea Națională Fitosanitară, care va coordona direcționarea centrului mobil de inspecție către județul respectiv.

Inspecție tehnică periodică (ITP) la șase luni pentru aceste mașini

În altă ordine de idei, marţi, preşedintele Klaus Iohannis a dat undă verde legii care validează Ordonanţa Guvernului 3/2024, ce aduce modificări în legislaţia privind transportul rutier.

Prin urmare, vehiculele cu viteză redusă, adică cele care au o viteză maximă constructivă de până la 25 km/h, sunt scutite de obligaţia de a fi supuse inspecţiei tehnice periodice (ITP).

În plus, se instituie o frecvență de inspecție tehnică la fiecare șase luni pentru toate autovehiculele care operează în sectorul de închirieri auto, indiferent dacă sunt utilizate pentru transportul în regim de închiriere sau pentru serviciul de închiriere.