25 de șefi de guvern și agenții internaționale s-au reunit într-un apel comun extraordinar. Aceștia își doresc o colaborare pentru conturarea unui nou tratat, care ar urma să semnaleze acțiuni politice la nivel înalt, necesare pentru a proteja lumea de viitoarele crize de sănătate, precum cea în care ne aflăm în prezent.
Într-un comentariu publicat de mai multe publicații de presă din întreaga lume, liderii mondiali susțin că întreaga comunitate internațională ar trebui să colaboreze în legătură cu ”un nou tratat internațional pentru pregătirea și răspunsul la pandemie” pentru a construi o arhitectură globală a sănătății mai robustă, care să protejeze generațiile viitoare, notează reliefweb.int.
„Vor fi alte pandemii și alte urgențe majore de sănătate. Niciun guvern sau agenție multilaterală nu poate aborda această amenințare singură „, spun liderii în articolul lor.
„Întrebarea nu este dacă, ci când. Împreună, trebuie să fim mai pregătiți pentru a prezice, preveni, detecta, evalua și răspunde eficient la pandemii într-un mod foarte coordonat. Pandemia COVID-19 a fost un moment dur și dureros că nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță”, mai adaugă aceștia.
În ceea ce privește scopul principal al unui nou tratat internațional pentru pregătirea și răspunsul la pandemie acesta în reprezintă încuranarea uneoi abordări cuprinzătoare, multisectorială, pentru a consolida capacitățile naționale, regionale și globale și reziliența la pandemii viitoare.
O oportunitate pentru o cooperare pașnică
Mai exact, tratatul reprezintă o oportunitate pentru lume să se reunească ca o comunitate globală pentru o cooperare pașnică care se extinde dincolo de această criză.
Totodată, articolul mai subliniază faptul că noul tratat „va avea rădăcini în constituția Organizației Mondiale a Sănătății, atrăgând alte organizații relevante acestui demers, în sprijinul principiului sănătății pentru toți.
Instrumentele globale de sănătate existente, în special Regulamentele internaționale privind sănătatea, ar sta la baza unui astfel de tratat, asigurând o bază fermă și testată pe care să putem construi și îmbunătăți ”, se mai arată în articol.
De menționat este faptul că, președintele Klaus Iohannis se numără printrei cei care susțin această inițiativă.
Semnatarii comentariilor sunt următoarele personalități: J. V. Bainimarama, prim-ministru din Fiji; Prayut Chan-o-cha, prim-ministru al Thailandei; António Luís Santos da Costa, prim-ministru al Portugaliei; Mario Draghi, prim-ministru al Italiei; Klaus Iohannis, președintele României; Boris Johnson, prim-ministru al Regatului Unit; Paul Kagame, președintele Ruandei; Uhuru Kenyatta, președintele Kenya; Emmanuel Macron, președintele Franței; Angela Merkel, cancelarul Germaniei; Charles Michel, președintele Consiliului European; Kyriakos Mitsotakis, prim-ministru al Greciei; Moon Jae-in, președintele Republicii Coreea; Sebastián Piñera, președintele Chile; Carlos Alvarado Quesada, președintele Costa Rica; Edi Rama, prim-ministru al Albaniei; Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud; Keith Rowley, prim-ministru al Trinidad-Tobago; Mark Rutte, prim-ministru al Olandei; Kais Saied, președintele Tunisiei; Macky Sall, președintele Senegalului; Pedro Sánchez, prim-ministru al Spaniei; Erna Solberg, prim-miniseră a Norvegiei; Aleksandar Vučić, președintele Serbiei; Joko Widodo, președintele Indoneziei; Volodymyr Zelensky, președintele Ucrainei; Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al Organizației Mondiale a Sănătății.