Apare un nou tip de pașaport pentru toți cei care vor să călătorească. Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a dat detalii în acest sens. El a vorbit despre informațiile care vizează certificatul digital de vaccinare european anti-COVID-19. În plus, oficialul european a precizat momentul în care el va intra în vigoare.
Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a oferit detalii suplimentare în ceea ce privește certificatul digital de vaccinare european anti-COVID-19. Potrivit acestuia, va fi întâi demarat un proiect pilot la începutul lunii iunie. Apoi, sistemul complet şi reglementările care-l însoţesc vor intra vigoare la sfârşitul aceleiaşi luni, odată cu începerea sezonului estival. Informația a fost relatată de agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.
Precizările făcute de reprezentantul Comisiei Europene au fost date în faţa Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European. Acesta din urmă şi statele membre ale UE (Consiliul UE) încă îşi elaborează poziţiile de negociere asupra certificatului european de vaccinare. Obiectivul este ca la sfârşitul lunii mai să definitiveze regulamentul necesar, pe care Parlamentul European să-l poată aproba în sesiunea plenară din 7-10 iunie.
Acest „certificat verde” digital va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19. Posesorii lui (în format fizic sau digital) vor putea să dovedească, astfel, că au fost vaccinaţi anti-COVID-19, că au fost testaţi negativ în urma unei probe PCR recente sau că sunt imunizaţi în urma unei infectări de care s-au vindecat, evitând astfel restricţiile (carantină, testare) în ţara de destinaţie.
Ce va conține certificatul de vaccinare
Certificatul se va baza pe un cadru european armonizat. Cu toate acestea, unele state membre ale UE au început deja să instituie propriile certificate. Didier Reynders a subliniat că folosirea acestui certificat în alte scopuri decât libertatea de circulaţie este o decizie ce revine statelor membre, dar în orice caz trebuie respectată legislaţia europeană, mai ales în ce priveşte datele personale.
Trebuie subliniat că problema datelor personale este un subiect care este în atenția eurodeputaţilor. În acest sens, comisarul european a asigurat că certificatul verde european va conţine „un ansamblu limitat de informaţii”. El este mai redus decât certificatul de vaccinare al OMS („cartea galbenă”) pentru călătoriile în ţări tropicale. Didier Reynders a confirmat că statele UE nu vor fi obligate să accepte pentru certificatul de vaccinare doar vaccinurile autorizate la nivel european, având libertatea să accepte şi alte vaccinuri anti-COVID-19.
Sursa foto: Wikipedia