O importantă țară de pe glob a luat decizia de a introduce un nou pașaport. Acesta va permite posesorilor lor să-şi dovedească statutul sanitar în timpul călătoriei spre sau dinspre străinătate.
China a lansat pentru cetăţenii săi un paşaport digital. Acest nou document va permite posesorilor lor să-şi dovedească statutul sanitar în timpul călătoriei spre sau dinspre străinătate. El va juca un rol esențial pentru deschiderea sporită a frontierelor chineze, relatează marţi AFP.
Acest „certificat de sănătate pentru călătorii internaţionale” este o aplicaţie pentru smartphone. Ea afişează sau autentifică datele sanitare ale pasagerilor. Este cazul testele lor pentru COVID (PCR şi anticorpi) şi statutul lor privind vaccinarea.
Pentru moment, aplicaţia nu este obligatorie şi este rezervată chinezilor.
Ce poți face cu ajutorul noului pașaport
Ea le „va oferi mai multă comoditate” în călătoriile lor „pe măsură ce acorduri de recunoaştere reciprocă a certificatelor de sănătate vor fi încheiate între China şi alte ţări”, potrivit Xinhua.
Aplicaţia are scopul „să promoveze relansarea economică mondială şi să faciliteze trecerea frontierelor”, a indicat Ministerul de Externe chinez. Autoritățile nu au precizat care sunt beneficiile concrete la care ea dă dreptul. Nu au fost oferite detalii nici dacă alte ţări intenţionează să o recunoască.
SUA şi Marea Britanie intenţionează să lanseze sisteme similare. În Uniunea Europeană, ideea unui „paşaport verde” va fi prezentată de Comisie la Bruxelles la 17 martie. Cu excepţia focarelor localizate, China s-a debarasat în mare parte de COVID-19 din primăvara anului 2020. Acest lucru s-a datorat lockdown-urilor, testelor în masă, portului generalizat al măştii şi carantinei impuse la intrarea în ţară.
Restricții dure în China
Lansat luni, noul paşaport de sănătate chinez va putea fi de asemenea imprimat şi pe hârtie. Acest lucru e poate face printr-un miniprogram integrat pe populara aplicaţie WeChat.
De la sfârşitul lunii martie 2020, China nu autorizează intrarea pe teritoriul său decât chinezilor, precum şi unui număr limitat de cetăţeni străini. Ţara asiatică şi-a redus de altfel considerabil zborurile internaţionale. Printre cetăţenii străini, doar diplomaţi, oameni de afaceri şi persoane deţinătoare de permis de sejur şi de muncă valid pot intra în ţară în anumite condiţii.
Toţi călătorii, chinezi şi străini, trebuie de altfel să efectueze la sosire o carantină de cel puţin 14 zile într-un hotel pe cheltuiala lor.