Apare un nou spital în România
Vineri, la ceremonia de inaugurare a construcției Spitalului Regional de Urgență din Iași, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că acest proiect reprezintă cea mai semnificativă investiție din ultimele trei decenii pentru regiunea Moldovei.
El și-a exprimat încrederea că lucrările vor fi finalizate în patru ani.
În zona Moara de Vânt din municipiul Iași, Alexandru Rafila a luat parte la ceremonia de începere a lucrărilor pentru Spitalul Regional de Urgențe din Iași. Evenimentul a fost marcat de prezența unor oficiali locali și județeni, parlamentari și conducători de instituții.
Alexandru Rafila a afirmat că se află în fața celui mai important obiectiv de investiții din Moldova din ultimii 30 de ani. El a menționat că Spitalul Regional de Urgențe din Iași reprezintă o investiție enormă, de aproape 700 de milioane de euro.
Rafila spune că este încântat să sărbătorească această etapă. Totuși, cel mai mare motiv de bucurie va fi atunci când spitalul va deveni operațional. Termenul de execuție este de patru ani. Oficialul român are încredere că proiectul va fi finalizat la timp.
”Ne aflăm în faţa celui mai important obiectiv de investiţii din Moldova din ultimii 30 de ani. Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi este o investiţie de aproape 700 milioane de euro, o investiţie enormă. Mă bucur că putem să sărbătorim împreună, dar cel mai mult mă bucur când o să sărbătorim acest spital atunci când va intra în funcţiune peste patru ani. Acesta este termenul de execuţie. Sunt convins că va fi gata la timp, iar constructorul îşi va da silinţa să realizeze acest lucru”, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.
El a admis că la preluarea mandatului de ministru era mai puțin optimist în ceea ce privește construcția de unități medicale noi în România. Acum, este mult mai optimist că zeci de spitale noi vor fi construite în țară.
Vor debuta lucrările şi la spitalul Regional din Craiova și Cluj
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că există numeroase spitale în curs de construcție. Cele trei spitale regionale asumate de către Guvern sunt în faza de debut a lucrărilor efective.
Rafila a menționat că în Iași vor fi excavați peste 500.000 de metri cubi de pământ, marcând astfel o primă etapă necesară pentru construcție.
De asemenea, el a indicat că lucrările la spitalele regionale din Craiova și Cluj vor începe în curând. Ministrul a subliniat că dezvoltarea acestor spitale implică resurse înalt calificate. Ele sunt, în mare parte, disponibile la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Totuși, nu sunt sunt suficiente. Ministrul a menționat și existența unui parteneriat cu universitățile de medicină. Acestea sunt implicate în proiectele de dezvoltare a spitalelor regionale.
”Sunt multe spitale în curs de execuţie, iar aceste trei spitale regionale pe care acest Guvern şi le-a asumat sunt în faza în care debutează lucrările efective. Sunt peste 500.000 de metri cubi de pământ ce vor fi excavaţi aici la Iaşi. Este o primă fază necesară pentru construcţie. În scurt timp vor debuta lucrările şi la spitalul Regional din Craiova şi la cel din Cluj. Dezvoltarea unui astfel de spital presupune o resursă înalt calificată care există în bună măsură la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, dar nu este suficientă. Noi avem un parteneriat cu universităţile de medicină, care sunt parte a acestor proiecte de dezvoltare a spitalelor regionale”, a adăugat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Spitalul Regional de Urgență din Iași este amplasat pe un teren cu o suprafață de 120.000 de metri pătrați și va fi structurat pe trei niveluri: subsol, parter și cinci etaje. De asemenea, clădirea va include un heliport pe acoperiș.
Se estimează că viitoarea unitate medicală va avea aproximativ 3.000 de angajați. De asemenea, va mai avea și 1.500 de locuri de parcare.