Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA a informat că experimentează în prezent un vaccin ARNm împotriva HIV. Conform cercetărilor medicale pe animale, rezultate tratamentului sunt promiţătoare.
Dr Anthony Fauci a explicat că „acest vaccin experimental mARN combină mai multe caracteristici ce pot depăşi deficienţele altor vaccinuri experimentale HIV şi reprezintă astfel o abordare promiţătoare”.
„În pofida a aproape patru decenii de eforturi din partea comunităţii de cercetare la nivel mondial, un vaccin eficient pentru prevenirea HIV rămâne un obiectiv evaziv”, a spus Dr. Anthony Fauci, care conduce Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite ale Americii.
„Rezultatele sunt promițătoare”
Deși nu a participat la cercetarea noului vaccin, dr Amesh Adalja, expert în boli infecțioase, consideră că strategiile bazate pe ARNm vor avea „mai multe utilizări în afara COVID-19, unde şi-au făcut debutul clinic. Un vaccin HIV a fost evaziv, însă, studiul aduce o dovadă a conceptului în cazul unui animal, conform căreia ar putea fi posibilă utilizarea acestei tehnologii. Aceste rezultate sunt promiţătoare”, a spus dr. Amesh Adalja, cercetător la Centrul Johns Hopkins din Baltimore.
Rezultatele experimentelor medicale
Experimentele pe şoareci şi maimuţe rhesus au indicat că noul ser a oferit imunitate la nivel celular şi anticorpi împotriva unui virus asemănător HIV. În cercetarea din laborator, a fost utilizat virusul SHIV pe animale deoarece maimuțele nu pot contracta HIV-1, acest virus afectează doar oamenii.
Momentan, participanții cercetării medicale au explicat că noul ser injectabil solicită analize suplimentare deoarece experimentele care au rezultate surprinzătoare pe animale, nu au efecte pozitive pe oameni.
„Acum ne perfecţionăm protocolul de vaccinare pentru a îmbunătăţi calitatea şi cantitatea VLP-urilor produse. Acest lucru poate creşte şi mai mult eficacitatea vaccinului şi, astfel, va scădea numărul de inoculări primare şi de rapeluri necesare pentru a produce un răspuns imun robust. Dacă se confirmă că este sigur şi eficient, intenţionăm să efectuăm un studiu de fază 1 a acestei platforme de vaccin pe voluntari adulţi sănătoşi”, a spus dr. Paolo Lusso, potrivit UPI.