Cu toate că în multe țări pare că pandemia pur și simplu a dispărut după apariția războiului, există la nivel european o adevărată îngrijorare pentru valul ce ar putea veni în sezonul rece.
Astfel, vaccinurile care vizează în mod special varianta extrem de contagioasă Omicron de coronavirus ar putea primi aprobarea UE până cel târziu la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat joi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), transmite dpa.
Un nou vaccin pentru varianta Omicron
Până acum, produsele dezvoltate de compania americană Moderna şi cea germană BioNTech au cele mai mari şanse de a fi aprobate în toamnă, a transmis Marco Cavaleri, directorul pentru strategia de vaccinare din cadrul EMA, într-o conferinţă de presă.
Studiile clinice necesare sunt în curs de desfăşurare, a spus el, adăugând că Agenţia Europeană a Medicamentului analizează, de asemenea, progresele înregistrate de alţi producători de vaccinuri.
Marco Cavaleri a făcut apel la persoanele care nu s-au imunizat să se protejeze împotriva COVID-19 prin vaccinare înainte de sezonul rece.
„Prioritatea principală trebuie să fie reducerea decalajului de vaccinare”, a mai spus el.
Până acum, 50% dintre europeni au primit schema de bază de vaccinare şi o doză booster de vaccin anti-COVID-19, a mai transmis oficialul european, în timp ce 15% dintre cetăţenii din UE cu vârsta peste 18 ani încă nu au primit o doză de vaccin împotriva COVID-19.
Pfizer se așteaptă să dea lovitura și în acest an
Gigantul farmaceutic Pfizer a transmis recent că speră la vânzări de peste 50 de miliarde dolari pentru vaccinul său anti-COVID în 2022. Anunțul făcut de Pfizer vine în contextul în care mai multe țări au relaxat restricţiile legate de pandemie.
Așadar, compania americană a informat că se așteaptă în acest an la vânzări de 22 de miliarde de dolari pentru Paxlovid, comparativ cu aşteptarea medie a analiştilor de 26,1 miliarde de dolari, potrivit informațiilor transmise de Refinitiv.
Anterior, Pfizer a declarat că previziunile sale de 22 de miliarde de dolari pentru vânzările de pastile reprezintă doar o fracţiune din cele 120 de milioane de tratamente pe care compania le poate produce în acest an. Reticenţa companiei de a majora această prognoză ar putea semnala o lipsă de noi contracte de vânzare pentru medicament în primul trimestru.
De asemenea, Pfizer şi-a reiterat prognoza unor vânzări de 32 de miliarde de dolari ale vaccinului anti-COVID pe care l-a dezvoltat cu BioNTech pentru 2022. În primul trimestru din 2022, vaccinul împotriva COVID-19 al Pfizer-BioNTech, comercializat sub denumirea „Comirnaty”, a avut vânzări de peste 13 miliarde de dolari, iar tratamentul medicamentos Paxlovid a avut vânzări de 1,5 miliarde de dolari. Pe scurt, veniturile companiei farmaceutice americane au urcat cu 77%, iar profitul său a crescut cu 61%.