Vaccinul anti-COVID-19 pe care îl dezvoltă o universitate turcă ar putea fi finalizat „cel mai târziu în aprilie”, a anunţat miercuri preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a precizat că ţara sa studiază posibilitatea de a pune vaccinul turcesc la dispoziţia „întregii omeniri”, relatează EFE.
„Am ajuns într-o fază importantă a vaccinului nostru. Preconizăm să-l aducem în stadiu de aplicare, cel târziu în aprilie, şi ne gândim să-l oferim întregii omeniri în condiţii adecvate”, a spus preşedintele turc într-un discurs susţinut în faţa grupului parlamentar al partidului său islamist AKP.
Preşedintele Erdogan a reaminitit că în mesajul său din weekendul trecut, cu prilejul summitului G20, a insistat că studiile pentru elaborarea de vaccinuri împotriva COVID-19 „nu ar trebui sacrificate pentru ambiţii politice şi comerciale, ci ar trebui să fie un patrimoniu al întregii omeniri”.
În mai multe laboratoare din Turcia se desfăşoară studii pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, însă doar Universitatea Erciyes, din oraşul Kayseri, a ajuns la faza de testare pe pacienţi umani. Primele doze ale acelui vaccin turcesc, numit Erucov-Vac, au fost injectate pe 5 noiembrie unui grup de 44 de voluntari, iar autorităţile locale prevăd ca această primă fază de testare să se încheie în ianuarie anul viitor.
Pe de altă parte, ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, a anunţat că Turcia a semnat un contract pentru achiziţionarea a 10 milioane doze de vaccin de la compania chineză Sinovac. El a adăugat că vaccinul chinezesc va fi distribuit, pe termen scurt şi în mod gratuit, persoanelor care fac parte din categoriile de risc.
Ce alte vaccinuri vor mai fi disponibile în Europa
Vaccinul împotriva COVID-19 este tot mai aproape de a deveni realitate. Potrivit datelor publicate de grupul Pfizer Inc şi partenerul său BioNTech, precum şi de compania Moderna, obţinute în urma unor studii clinice, vaccinurile lor au o eficienţă de aproximativ 95% în prevenirea acestei maladii, în timp ce compania AstraZeneca a anunţat în această săptămână că vaccinul său are o eficienţă care poate să ajungă până la 90%, informează Reuters.
În momentul în care autorităţile cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor vor aproba oricare dintre aceste vaccinuri în săptămânile următoare, cele trei companii au anunţat că distribuirea lor ar putea să înceapă aproape imediat, iar guvernele din lumea întreagă vor decide care sunt persoanele care le vor primi primele şi în ce ordine vor fi vaccinate grupele de populaţie.
Când vor distribui companiile farmaceutice un vaccin?
Pfizer, Moderna şi AstraZeneca au început deja să îşi fabrice vaccinurile anti-COVID-19. Pentru acest an, Pfizer a anunţat că va produce o cantitate suficientă pentru a inocula 25 de milioane de persoane, Moderna va dispune de o cantitate suficientă pentru 10 milioane de persoane, iar AstraZeneca va avea suficiente doze pentru a vaccina peste 100 de milioane de persoane.