Însă atunci când trebuie să hotărăști ce fel de locuință îți dorești, una nou-nouță sau un apartament mai vechi, este important să cunoști care sunt avantajele și dezavantajele ambelor opțiuni.

Avantajele apartamentelor vechi

Pentru a clarifica, se consideră un apartament vechi, o locuință aflată într-un bloc construit în perioada comunistă, în anii 60, 70 sau 80 și care formează în general cartiere de blocuri în oraș. Iată care sunt principalele avantaje ale achiziționării unui apartament aflat într-un bloc vechi.

1) Amplasament – majoritatea construcțiilor de dinainte de 1990 sunt ridicate în zona centrală a orașului, având acces facil la infrastructura urbană, la metrou, parcuri, școli, grădinițe sau spitale. Aceste clădiri au fost construite conform unei planificări urbane ce includea astfel de instituții, care să deservească rezidenții.

2) Costuri mai scăzute – un apartament aflat într-un bloc vechi este mai accesibil la preț decât un apartament situat într-un complex rezidențial nou. Acest fapt reprezintă un avantaj, mai ales pentru cumpărătorii ce dispun de un buget limitat. Însă, trebuie să ții cont de faptul că va mai fi nevoie de renovări și reparații, pentru că este inevitabil ca o locuință veche să se păstreze în condiții optime peste 30 de ani.

3) Negocierea prețului – de cele mai multe ori, apartamentele vechi sunt vândute de către proprietari și în acest caz, beneficiezi de o marjă de negociere a prețului. În plus, poți afla mai ușor care sunt costurile de întreținere, deoarece un proprietar dintr-o locuință mai veche dispune deja de un istoric al plăților.

3) Structură solidă – apartamentele vechi se află în blocuri construite cu fier-beton, prezentând o structură robustă, mai ales cele de după 1977. Cu toate acestea, este important să afli în ce an a fost construit blocul și să te interesezi dacă între timp au apărut probleme structurale sau dacă au fost realizate îmbunătățiri.

Dezavantajele apartamentelor vechi

1) Costuri de întreținere – din cauza vechimii și degradării unui imobil mai vechi, costurile de întreținere pot fi mai mari decât în cazul unui apartament mai nou, mai ales dacă instalațiile sanitare nu au fost schimbate. Va fi mereu nevoie de actualizare a acestor instalații, pentru a le aduce la standardele de confort și siguranță actuale. În plus, unele blocuri vechi nu sunt încă izolate termic, oferind un confort scăzut și costuri mai mari la facturi.

2) Lipsa locurilor de parcare – în trecut, mașinile erau destul de rare, iar locurile de parcare din jurul blocurilor vechi erau și au rămas limitate. Aceasta este una dintre problemele principale cu care se confruntă persoanele ce dețin autoturism și doresc să achiziționeze un apartament aflat într-un imobil mai vechi.

3) Compartimentare standard – majoritatea apartamentelor vechi prezintă o compartimentare învechită, cu bucătării și băi de dimensiuni reduse, neadaptate cerințelor de confort și siguranță actuale. Unele blocuri pot avea chiar apartamente cu spațiu limitat, tavan scund și confort scăzut. În plus, aproape toate blocurile vechi cu patru etaje nu au lift, ceea ce poate îngreuna considerabil accesul.

Este important să ții cont de faptul că deși prețul de achiziție a unui apartament vechi este mai redus, vor exista mereu costuri suplimentare cu renovarea și reparațiile. Din fericire, există și blocuri mai vechi ce au fost îmbunătățite din punct de vedere structural și termic, oferind un standard ceva mai ridicat de confort și siguranță.

Avantajele apartamentelor noi

Achiziționarea de unui apartament nou poate fi o investiție avantajoasă din mai multe puncte de vedere:

1) Confort și facilități – apartamentele aflate în ansambluri rezidențiale moderne dispun de mult mai multe dotări de confort decât cele construite în trecut. O locuință modernă prezintă izolație termică, centrală termică proprie, ferestre și terase ample, precum și finisaje de calitate superioară, ce țin cont de trendurile actuale de design interior.

În funcție de proiect, un ansamblu nou poate include locuri de parcare subterane sau supraterane, spații verzi, spații de joacă pentru copii, sisteme de supraveghere moderne sau serviciu de pază și recepție, facilități de multe ori inexistente la blocurile vechi.

2) Eficiență energetică – toate blocurile noi sunt proiectate și construite cu izolație termică, geamuri de termopan și sunt utilizate materiale noi, calitative. Această eficiență energetică se traduce prin facturi mai mici la utilități.

3) Costuri de întreținere reduse – dotările moderne, instalațiile și materialele de construcție mai eficiente din punct de vedere termic conduc la cheltuieli mai reduse cu reparațiile, deoarece în primii ani acestea sunt acoperite de garanție. De asemenea, dacă facilitățile de confort sunt mai noi, acestea au o durată de viață mai lungă, decât cele peste care au trecut deja 30, 40 de ani.

4) Compartimentare eficientă – camerele dintr-un apartament nou sunt mai spațioase și sunt compartimentate eficient, oferind un confort sporit locatarilor. În plus, te poți bucura de o comunitate nouă, formând legături noi și durabile cu vecinii.

Dezavantajele unui apartament nou

Din păcate, există și câteva dezavantaje în legătură cu achiziția un apartament nou:

1) Amplasarea – pentru că s-a construit foarte mult în perioada comunistă, spațiul rămas în zona centrală a orașului este limitat, astfel încât dezvoltatorii au fost nevoiți să construiască spre periferie ansambluri de blocuri noi. Acesta este un inconvenient, pentru că poți pierde mult timp în trafic, făcând naveta în fiecare zi până la serviciu. În plus, complexurile noi de blocuri nu dispun de facilitățile prezente în zonele centrale, acolo unde există mai multe blocuri vechi de apartamente.

2) Costuri ridicate – apartamentele noi au un preț de achiziție ceva mai ridicat decât cele vechi, acesta putând fi un dezavantaj pentru persoanele ce dispun de un buget redus. Însă există posibilități de finanțare variate, atât din partea statului, cât și direct de la dezvoltator, căi ce pot înlesni achiziția unui apartament nou.

3) Proiecte nefinalizate – există riscul ca unele proiecte imobiliare să treneze și să nu fie dezvoltate la timp, lăsând cumpărătorii în așteptare. În plus, unele construcții nu prezintă standarde de calitate înalte, putând apărea probleme de construcție sau finisaje de slabă calitate.

În concluzie, indiferent dacă dorești să achiziționezi un apartament nou sau unul mai vechi, este important să cunoști cât mai multe informații despre locuință și imobil, să știi ce facilități prezintă, ce materiale de construcție au fost utilizate și să descoperi eventualele probleme existente.

Sunt multe aspecte de ținut cont înainte de marea achiziție, precum și multe nevoi și preferințe individuale, ce variază de la persoană la persoană. Însă, având în vedere avantajele și dezavantajele prezentate, cu siguranță vei lua o decizie informată și înțeleaptă pentru viitorul tău.