Pe bani publici, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT) se lanseaza in proiecte costisitoare. MLPAT a batut palma cu societatea Mivan (din grupul britanic Mivan-Kier) pentru construirea a 1.860 de locuinte sociale, cu un pret total de 60 milioane dolari, bani care provin dintr-un credit extern garantat de statul roman. Obligatia de a rambursa creditul plus dobanda revine consiliilor locale din cele 18 localitati in care se vor construi locuintele sociale.
O simpla operatie aritmetica arata ca pretul de constructie al respectivelor case este ultrapiperat: in medie, o astfel de locuinta va costa peste 30.000 dolari. Acestea nu sunt destinate vanzarii, ci vor fi atribuite „cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei” – conform articolului 2 din Legea locuintei. Altfel spus se acorda de catre primarii celor saraci (teoretic).
Cum nota de plata va fi achitata din buzunarul public, adica de la bugetele locale sau, daca acestea nu pot plati, de la bugetul statului, reprezentantii MLPAT nu tin cont prea mult de preturi. Altadata grijulii la costurile lucrarilor, acum, inainte de alegeri, brusc sunt interesati doar de proiectele cu priza la electorat. Interesant este felul cum acelasi minister abordeaza aceeasi problema in doua moduri diferite: ministrul Nicolae Noica promite ca va construi locuinte pentru vanzare, prin ANL, la maximum 230 USD/mp, prin antreprenori romani, dar in acelasi timp contracteaza pentru consiliile locale locuinte la circa 360 USD/mp (basca dobanda pentru creditul extern), prin antreprenori straini.
Apartamentele nu vor fi nici mai fatoase si nici mai incapatoare decat cele care se construiesc la aceasta data. Vor avea insa instalatii electrice, usi si ferestre aduse din Anglia, iar peretii vor fi construiti intr-un sistem nou: beton armat turnat in cofraje de aluminiu (si ele din import). Tocmai de aceea pretul este dublu fata de al unui apartament cu trei camere in zona semicentrala a Capitalei.
O locuinta (apartament de doua- trei camere) in blocuri de doua pana la opt etaje va avea ca dimensiune suprafata minima prevazuta de legea romaneasca, potrivit declaratiilor directorului englez de proiect, Nigel Sale. Vor fi locuinte cu finisaje minime, asa cum subliniaza reprezentantul firmei Mivan. Nigel Sale a refuzat sa raspunda in ce proportie materialele vor fi importate si cate vor fi din tara, dar a tinut sa precizeze ca acest lucru a fost bine inteles de partea romana: „Trebuie sa se inteleaga ca o mare parte din acest credit este contragarantat de statul englez. Una din conditiile principale este ca un anumit procent din materiale sa fie din Marea Britanie.”
In ceea ce priveste inceperea lucrarilor, antreprenorul englez afirma ca totul depinde de cat de repede se vor misca MLPAT si consiliile locale. Ministerul trebuie sa stabileasca detaliile derularii creditului (vor trece cel putin trei-patru saptamani pana cand prima transa a creditului va intra in conturi, apoi alte doua luni pana la inceperea propriu-zisa a constructiilor. Cu conditia ca primariile si consiliile judetene sa fie pregatite de proiect: amplasamentele au fost stabilite in urma cu doi ani insa acum antreprenorul nu stie daca terenurile raman aceleasi.
Apartamente de 30.000 dolari pentru oameni necajiti
23 martie 2000, 12:00
Ultima modificare în 23 martie 2000, 14:00
Pe bani publici, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT) se lanseaza in proiecte costisitoare. MLPAT a batut palma cu societatea Mivan (din grupul britanic Mivan-Kier) pentru construirea a 1.860 de locuinte sociale, cu un pret total de 60 milioane dolari, bani care provin dintr-un credit extern garantat de statul roman. Obligatia de a rambursa creditul plus dobanda revine consiliilor locale din cele 18 localitati in care se vor construi locuintele sociale.O simpla operat
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Microsoft mai da o lovitura: Windows 2000
- Statul nu garanteaza calitatea constructiilor
- Ordonanta privind organizatiile interprofesionale pe produse agroalimentare
- Stiri
- Fabricantii de arme risca sa cada rapusi de saracia bugetului de stat
- Decizii profesionale trase la Xerox
- A inceput competitia pentru burse in strainatate
- Krivoirog este victima constrangerilor bugetare
- Banii Bancii Mondiale nu ajung somerilor nici pe o masea
- Bazar