Proprietarul primelor malluri din România se reorientează spre construcţia de locuinţe

Compania cu capital turc Anchor Grup a demarat, în paralel, dezvoltarea a două noi ansambluri rezidenţiale, care vor totaliza circa 390 de apartamente, după ce a finalizat renovarea şi stabilizarea Bucureşti Mall şi Plaza Romania. Investitorul mai deţine o serie de terenuri pe care se pot construi locuinţe.

Dezvoltatorul face parte din grupul Fiba, fondat şi controlat de bancherul Hüsnü Özyeğin, al doilea cel mai bogat turc, potrivit revistei americane Forbes. Holdingul a fost creat în jurul Finansbank, care s-a transformat în Credit Europe Bank. În 2008, instituţia financiară a refinanţat cu 25 mil. euro un împrumut accesat de şapte investitori islandezi pentru a dezvolta ansamblul Pallady Towers din Bucureşti. Rămas fără bani, dezvoltatorul a intrat în faliment în 2014, iar un an mai târziu Credit Europe a preluat întregul proiect. Islandezii intenţioneau să construiască trei turnuri cu apartamente şi un imobil de birouri, însă au apucat să ridice doar două clădiri cu 216 apartamente şi au început structura celui de-al treilea imobil.

Pentru a recupera cât mai mult din datoria de circa 20 mil. euro cu care a rămas banca la declanşarea falimentului, Anchor Grup s-a angajat să finalizeze Pallady Towers. Compania va schimba, însă, planul iniţial prin înlocuirea clădirii de birouri cu una tot cu utilitate rezidenţială. Într-o primă etapă va investi 4 mil. euro în finalizarea structurii începute de vechiul dezvoltator. Acest imobil, a cărui construcţie ar trebui încheiată în septembrie 2018, va pune pe piaţă 109 apartamente. În faza a doua va fi ridicat ultimul bloc, care va avea un număr similar de locuinţe şi care va urca investiţia la circa 10 mil. euro.

„Proiectul este dedicat persoanelor care nu vor să investească prea mult într-un apartament. Vrem să existe o omogenitate a rezidenţilor, de aceea nu vor fi diferenţe mari de preţ faţă de cele practicate în vechile clădiri“, a declarat Affan Yildirim, general manager al Anchor Grup. După ce banca a preluat Pallady Towers, locuinţele rămase nevândute în primele două clădiri au fost scoase la vânzare cu un preţ mediu de 900 euro/mp, fără TVA. Investitorul a început deja construcţia şi a anunţat că va demara vânzările în această lună.

Proiect select

Primul ansamblu rezidenţial dezvoltat de Anchor Grup în România a fost InCity Residences, ridicat pe un teren ce aparţinuse în trecut unei secţii a fabricii Select din cartierul Vitan. Criza a prins investitorul cu trei turnuri finalizate din patru programate, construcţia ultimului fiind încheiată anul trecut. Compania a vândut cele 373 de apartamente din primele clădiri, iar în acest an a mai vândut 52% din cele 129 de unităţi din turnul patru al complexului. Yildirim îşi doreşte ca până la sfârşitul anului să vândă toate locuinţele din InCity care nu au suprafeţe extraordinare, adică de peste 200 de metri pătraţi.

Anchor mai deţine un teren de 8.000 mp în apropiere, lângă depoul Dudeşti, tot parte din fosta ţesătorie Select. Dezvoltatorul a demolat recent clădirile de pe acest lot şi aşteaptă autorizaţiile de construire pentru un nou proiect format din patru clădiri cu 188 de apartamente de lux. Costurile de construcţie ale acestui complex, care se va numi Select, au fost estimate la circa 11,5 mil. euro.

„Dacă facem o comparaţie între costurile de construcţie din Polonia sau alte ţări din regiune şi cele din România, aici sunt încă la un nivel rezonabil. Vedem în Bucureşti multe macarale şi regula pieţei spune că dacă cererea este mare va apărea şi o majorare a costurilor. Nu cred, însă, că vom asista la creşteri dramatice“, menţionează Affan Yildirim.

El spune că în această iarnă va începe lucrările şi vrea să termine proiectul la sfârşitul lui 2018 sau cel târziu în primăvara lui 2019. Preţul pe metru pătrat în ansamblul Select va fi similar cu cel practicat în InCity, adaugă managerul, însă locuinţele vor fi mai ieftine, pentru că suprafeţele de aici vor fi mai mici. Apartamentele din InCity se vând cu circa 1.700 de euro/mp.

Yildirim mai spune că firma pe care o conduce a cumpărat mai multe terenuri în Bucureşti înainte de criză, majoritatea destinate construcţiei de locuinţe. La începutul anului 2019 vrea să înceapă un proiect nou în Voluntari, unde Anchor are un teren de circa şase hectare. „Pe acest teren se pot construi peste 1.000 de apartamente, dar astăzi cred că ar fi mai bine să alocăm cea mai mare parte din el vilelor“, adaugă managerul. Compania mai are loturi mari în Fundulea şi Berceni.

„Planurile noastre actuale sunt direcţionate spre zona rezidenţială, dar în câţiva ani, dacă piaţa se va schimba, poate ne modificăm optica“, spune Yildirim.

Ultimele retuşuri

Compania mai are de finalizat clădirea de birouri Anchor Plaza Metropol, din apropierea mallului Plaza Romania. Lucrările la acest imobil au fost suspendate la nivel de structură pe parcursul renovării centrelor comerciale, iar în 2015 a fost pusă faţada.  „Imediat ce vom avea un chiriaş mare, care să preia cel puţin 10.000 mp, vom începe lucrările de finalizare a imobilului, care mai durează circa 11 luni“, precizează directorul Anchor.

Investitorul mai are în proprietate şi clădirea de birouri Anchor Plaza, de lângă Plaza Romania, care este ocupată în proporţie de 81%. El explică faptul că renovarea Plaza Romania a implicat transformarea unei părţi din mall în zonă de birouri şi a aşteptat închirierea acesteia. Acum, după ce mai bine de jumătate din cei 10.000 mp ai Plaza Romania Offices au fost ocupaţi, iar cele două malluri au fost închiriate aproape în totalitate, compania se va concentra pe atragerea de chiriaşi pentru Anchor Plaza Metropol, care oferă 35.000 mp.

MINI INTERVIU 

Affan Yildirim (Anchor Grup): «Investiţia într-un apartamente din Bucureşti se recuperează în 12 ani»

Capital: Cum vă finanţaţi programul de investiţii din România? Aveţi parteneriat cu Credit Europe?

Affan Yildirim: Grupul nostru are afacerile clar diferenţiate. Folosim puterea unei reţele comune, dar riscurile sunt divizate. De regulă nu folosim credite în proiectele noastre imobiliare. Nu avem credite de la băncile româneşti. Folosim doar resursele de capital intern ale grupului, care îşi are bazele în sectorul financiar. Compania-mamă finanţează toate investiţiile derulate în România şi folosim şi surse de capital generate pe plan local. Grupul are un nivel ridicat de lichiditate.

Capital: Cum vedeţi atitudinea băncilor faţă de finanţarea sectorului rezidenţial?

A.Y.: Piaţa locuinţelor este stabilă în acest moment. Oamenii sunt mai atenţi, nu cumpără pentru a vinde peste trei luni mai scump cu 10%. Cu unii cumpărători din InCity am discutat şi şase luni până au luat o decizie. Ne comparau cu competitorii. Dacă eu sunt capabil să observ aceste lucruri, sunt convis că băncile care finanţează acest sector văd şi ele această evoluţie. Băncile au capital din care trebuie să facă bani şi vor împrumuta proiectele fezabile.

Capital: Dobânzile la creditele ipotecare cresc. La fel şi preţurile apartamentelor. Ce estimări aveţi cu privire la evoluţia gradului de accesibilitate al locuinţelor în următorii ani?

A.Y.: Dacă investeşti astăzi într-un apartament din capitalele ţărilor Europei Centrale şi de Est şi îl închiriezi, îţi recuperezi investiţia în 20-30 de ani. Acceaşi investiţie făcută în Bucureşti se recuperează în 12 ani sau ajungi la 16-17 ani în proiectele de lux. Bucureştiul încă oferă oportunităţi de investiţii cu randamente superioare capitalelor din regiune. Sunt mulţi dezvoltatori care investesc în sectorul rezidenţial. Aceşti investitori, inclusiv noi, au sentimente pozitive pentru viitorul economiei locale. Dezvoltarea sectorului IT din România este uimitoare. Cu investiţii reduse, fără impact asupra resurselor ţării, sectorul IT exploatează forţa de muncă educată a ţării. La fel, afacerile din comerţ cresc. Acestea au efecte pozitive asupra ţării. Nu întrevăd un impact negativ din zona deciziilor macroeconomice. 

Capital: David Hay, CEO-ul AFI Europe România, a spus recent că este timpul ca marii dezvoltatori internaţionali să domine sectorul rezidenţial românesc şi să îmbunătăţească standardele pieţei. Sunteţi de acord cu el?

A.Y.: Nu cred că trebuie făcută o diferenţă între investitorii străini mari şi cei locali. Nu pot spune că investitorii locali scad calitatea construcţiilor, iar cei străini o îmbunătăţesc. Pur şi simplu unii investitori aleg să acopere cererea de locuinţe de lux, iar alţii o zonă mai accesibilă ca preţ. Noi oferim la vânzare apartamente de lux cu suprafeţe mari, în viitorul apropiat vom avea la Select şi apartamente de lux cu suprafeţe medii şi, în paralel, vom vinde în Pallady apartamente cu standarde medii. Am sesizat cerere în toate aceste trei segmente şi de aceea ne-am diversificat oferta. Este adevărat că datorită experienţei şi istoricului lor, investitorii străini se concentrează, de regulă, spre zona mai de lux a pieţei rezidenţiale.

Capital: Intenţionaţi să mai investiţi în retail în următoarea perioadă?

A.Y.: Grupul nostru a cumpărat în urmă cu nouă luni un centru comercial în Turcia. Suntem mereu deschişi la noi investiţii sustenabile. Acum ne interesează mai mult achiziţia unui produs funcţional, decât dezvoltarea.