Apartamentele brasovenilor fac cu ochiul strainilor

notorietate, din Romania. Ca urmare, pentru un brasovean sau pentru orice investitor care vrea "sa joace" pe piata rezidentiala brasoveana foarte important este sa cunoasca preferintele turistilor. "In primul rand, succesul depinde de strategia de marketing. Case sunt foarte multe pe piata, dar experti sunt putini, oameni care sa aplice metode de atragere a clientilor. Trebuie sa cream servicii in jurul acestui "pat"; ceea ce face diferenta sunt transportul, facilitatile de ocupare a timpului li

notorietate, din Romania. Ca urmare, pentru un brasovean sau pentru orice investitor care vrea „sa joace” pe piata rezidentiala brasoveana foarte important este sa cunoasca preferintele turistilor. „In primul rand, succesul depinde de strategia de marketing. Case sunt foarte multe pe piata, dar experti sunt putini, oameni care sa aplice metode de atragere a clientilor. Trebuie sa cream servicii in jurul acestui „pat”; ceea ce face diferenta sunt transportul, facilitatile de ocupare a timpului liber, organizarea de sporturi de grup, calarie, excursii. In al doilea rand, eu cand aleg o locuinta pe care sa o promovez sunt foarte atent la curatenie si la functionalitate”, afirma Maximiliano Domissi, manager al firmei Best Accommodation din Brasov. Societatea administreaza si se ocupa cu promovarea a circa 50 de locuinte (o parte in proprietate), de la garsoniere la vile de lux, scoase pe piata in regim hotelier. „Gradul de ocupare difera in functie de tipologia casei, locatie si sezon, dar, per total, in ultimii trei ani, a crescut cu cel putin 20-30%”, estimeaza Maximiliano Domissi.
Chirie de peste un milion de lei pe zi
Tarifele de inchiriere cu ziua s-au pastrat in ultimii ani si pornesc de la 25 euro/zi (pentru o garsoniera utilata), o medie de 50 euro/zi pentru un apartament cu doua dormitoare si ajung la 150 euro/zi pentru vile intregi. Politica de disconturi pentru perioade mai mari este importanta in atragerea clientilor. De exemplu, Best Accommodation reduce tarifele cu 10% pentru mai mult de zece zile, cu 20% pentru peste 20 de zile si la mai mult de o luna se negociaza.Cea mai cautata zona din Brasov este partea istorica a orasului si sunt preferate apartamentele in case vechi sau vilele. „Cele mai bune rezultate pentru un investitor cu un buget mediu le-ar putea da un apartament de trei camere, cu doua dormitoare si cu un living multifunctional – care sa poata fi folosit si ca al treilea dormitor, dar si ca spatiu de discutii sau relaxare”, adauga managerul firmei specializate pe inchirierea cu ziua. Casa trebuie sa aiba apa calda curenta si o baie decenta. Ce se poate gasi pe piata? Un apartament in casa istorica sau o casa care sa aiba caracteristicile enumerate mai sus costa de la 45.000 de euro pana la 60.000 de euro. Zoltan Haller, care conduce o agentie imobiliara locala, considera ca pe acest segment de piata, al apartamentelor in case vechi, din zona centrala a orasului si cererea este foarte mare si preturile au crescut in permanenta. „Fata de decembrie 2003, preturile la apartamentele in case din zona centrala au crescut cu 15%, iar preturile la case si vile cu 30%”, declara Zoltan Haller. O vila sau o casa veche renovata din centru costa intre 150.000 si 300.000 euro.
Apartamentele din bloc nu mai au cautare
Dincolo de potentialul de investitii, orasul Brasov ofera localnicilor care vor sa-si cumpere o locuinta nenumarate variante. In jurul Brasovului se construiesc nici mai mult nici mai putin decat sase ansambluri rezidentiale (doua in zona Stupini, unul in cartierul Nova, doua la iesirea spre Sacele, unul spre statiunea Poiana Brasov si unul spre localitatea Cristian), toate cu peste 30 de vile fiecare. Potrivit afirmatiilor lui Claudiu Arman, Area Branch Manager la Eurisko, cele mai bune zone rezidentiale noi sunt intrarea dinspre Bucuresti, inainte de zona comerciala (spre Sacele), si zona Stupini, strict pentru locuinte. In ceea ce priveste zonele rezidentiale cu locuinte construite inainte de 1989, cele mai bine cotate sunt Centrul Civic si cartierele Schei si Astra, care au oferte si de case si de apartamente. O casa in zona Schei, o alta zona istorica a orasului, porneste de la 65.000 de euro si poate ajunge la 250.000 de euro, atunci cand este o vila construita recent, cu finisaje peste medie. Apartamentele la bloc din Brasov sunt printre cele mai scumpe din tara, cele mai proaste, confort trei, pornind de la 20.000 de euro. De aceea, in ultima perioada, cererea a inceput sa se indrepte tot mai des spre case la curte.

Inchirieri cu ziua
· La o pensiune situata in Brasov, preturile unei camere duble sunt de 30 si 35 euro/zi, iar pentru un apartament de 70-90 euro/zi.
· Pentru o garsoniera din zona centrala, chiria pe zi variaza intre 25 si 120 euro (una VIP), in functie de amplasament si amenajare.
· Pentru un apartament de doua camere,intr-o casa istorica, proprietarii cer pe zi intre 40 si 70 euro.
· Tariful de inchiriere al unei locuinte cu trei camere este intre 30 si 70 euro/zi, in functie de zona.
· Pentru inchirierea unei vile se percep tarife cuprinse intre 70 si 150 euro/zi, in functie de amplasament (de la zone limitrofe ale orasului pana la ultracentrale).

Vanzari
Cea mai buna zona: centru
· Este cea mai scumpa, dar si cea mai cautata de catre investitori.
· Preturile la apartamentele cu o camera in casele vechi sunt de circa 30.000 de euro.
· Un apartament de doua sau trei camere, tot intr-o casa istorica, se poate cumpara cu 45.000-60.000 euro.
· Vilele sau casele renovate, utilate si finisate modern la interior costa intre 150.000 si 300.000 euro
· Tendinte: preturile la apartamente au crescut cu 15% in 2004.
O zona speciala – zona Schei
· O zona istorica, cu case vechi de sute de ani, printre care au aparut vile noi.
· Preturile pornesc de la 65.000 de euro si ajung la 250.000 de euro, in functie de marimea terenului si de vechimea constructiei.
· Tendinte: preturile se mentin la nivelul anului trecut, dar este estimata o crestere lenta pentru viitor.
Zone noi in care se construiesc vile
· Stupini: la iesirea spre Targoviste, doi developeri se intrec sa construiasca ansambluri rezidentiale noi, unul de 51 de case, iar celalalt de 40 de vile, cu preturi cuprinse intre 80.000 si 200.000 de euro. Unul dintre cele doua complexuri rezidentiale va beneficia si de servicii: magazine, gradinita, club privat.
· Iesirea spre Bucuresti: dincolo de zona comerciala se configureaza o noua zona rezidentiala. Aici brasovenii isi construiesc vile pe cont propriu, dar in apropiere se afla si un teren pe care ANL intentioneaza sa construiasca un angro.
· Drumul Poienii este o alta zona in care se realizeaza vile, incepand din 1990, si deja se si vand unele dintre ele la preturi de peste 150.000 euro si pana la 300.000 euro. Inca mai exista pe piata si parcele mari, de 1.000-5.000 mp, pe care se poate construi, la preturi cuprinse intre 40 si 70 euro/ mp. In perioada imediat urmatoare se asteapta o crestere de 25% a preturilor in zona, potrivit datelor agentiei Haller.
Cele mai slabe zone: Triaj si Bartolomeu
· Infrastructura slaba, blocuri care nu au apa calda in permanenta, infractionalitate, asa caracterizeaza agentii imobiliari aceste zone.
· Preturile sunt insa cele mai mici, o garsoniera mai gasindu-se la 10.000 euro, iar un apartament de doua si trei camere la 15.000 -20.000 de euro.