Locuinţele din Bucureşti au cel mai redus grad de accesibilitate din regiune, după cum reiese din  raportul dintre preţul mediu al unui apartament şi venitul mediu anual pe familie. Budapesta este capitala cu cele mai atractive locuinţe, urmată de Praga şi Varşovia, potrivit unei statistici realizate de compania de consultanţă Reas.

Compania poloneză îşi bazează calculele pe raportul dintre preţul mediu al unui apartament în suprafaţă utilă de 60 mp şi venitul mediu anual pe familie. Rezultatul arată gradul de accesibilitate pe care locuitorii fiecărui capitale îl au la achiziţia unei locuinţe.

Pentru Bucureşti raportul indică o valoare de 7,5, cea mai ridicată din regiune, ceea ce face ca numărul persoanelor care se califică pentru achiziţia unei locuinţe să fie cu mult mai redus faţă de restul capitalelor din regiune.

0-56897-grafic.jpgÎn capitala României, preţul mediu al unui apartament cu două camere, în suprafaţă de 60 mp, este de 50.000 de euro. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, venitul mediu lunar pe familie este de 557 euro. Extrapolând, media pentru întregul an este în jur de 6.600 de euro. De aici rezultă că raportul dintre cele două variabile este de 7,5.

Comparativ, în Budapesta raportul este de 3,6, cel mai scăzut nivel din regiune, în Praga este de 4, iar în Varşovia de 4,8. Rezultatele sunt aferente trimestrului doi al acestui an.

Numărul cumpărătorilor, în scădere

„Având în vedere că dezvoltatorii nu sunt deschişi să acorde noi reduceri ale preţurilor de vânzare, vom asista cel mai probabil, la o scădere şi mai pronunţată a cererii pentru noi spaţii rezidenţiale“, se arată în cel mai recent studiu al companiei de consultanţă Jones Lang LaSalle.

Afirmaţia se reflectă şi în numărul de dosare depuse zilnic pentru obţinerea unei credit „Prima Casă“, cel mai utilizat instrument de finanţare în cazul achiziţiei unei locuinţe. Media zilnică a garanţiilor eliberate de stat a scăzut de la 200, cât se înregistra în perioada de vârf a programului, până la nivelul de 80.

Nici alternative nu par să apară prea devreme, în condiţiile în care datele statistice oficiale arată că, în primul trimestru al acestui an, în Bucureşti au fost finalizate doar 346 de unităţi locative, cu circa 25% mai puţin decât în prima parte din 2009.

„Având în vedere activitatea restrânsă din sectorul construcţiilor rezidenţiale, în anul 2010 putem asista la o scădere semnificativă a locuinţelor livrate“, se arată în studiu citat.