Preţurile medii solicitate iniţial de proprietari şi-au oprit scăderea accentuată în luna mai, potrivit raportului de monitorizare imobiliară realizat de AnunţuriParticulari.ro. Astfel, în medie, în luna mai, preţurile apartamentelor din Capitală au scăzut cu 5%.
Cu toate că preţurile iniţiale solicitate de proprietari manifestă această uşoară inerţie, în sensul că proprietarii întotdeauna solicită o sumă cât mai mare, totuşi, preţurile efective de vânzare ale apartamentelor din Bucureşti au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 3 ani.
Diferenţa dintre preţul cerut şi preţul plătit
Astfel, pentru garsoniere preţul mediu solicitat iniţial este de 45.000 de euro, pentru apartamentele de două şi trei camere se cer 70.000 de euro, respectiv 97.000 de euro, în timp ce pentru apartamentele de patru camere preţul mediu cerut iniţial de proprietari este de 138.000 de euro.
Preţurile de tranzacţionare sunt însă mult mai mici şi acum depind foarte mult de criterii de ordin calitativ, precum zona, tip de imobil sau vecinatăţi.
Spre exemplu, o garsonieră confort I, într-o zonă rezonabilă, poate fi găsită la 35.000 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere, cu minimum 50 de metri pătraţi, în cartiere precum Rahova, Berceni sau Pantelimon, se vând cu 45.000–50.000 de euro. Apartamentele bune de trei şi patru camere pot fi cumpărate acum la preţuri de 65.000–85.000 de euro.
Scădere semnificativă a ofertei
Raportul AnunţuriParticulari.ro arată şi o uşoară stabilizare şi a numărului de oferte noi apărute pe piaţă.
Astfel, în primele 5 luni din 2009 a fost atins un nivel minim record al numărului de apartamente scoase la vânzare în Bucureşti. Dacă în perioada ianuarie – mai 2007 erau scoase pe piaţă peste 12.400 de apartamente, iar în aceaşi perioadă din 2008 s-a ajuns la peste 16.200, în 2009, numărul a scăzut până la 9.600.
Scăderea semnificativă a ofertei de pe piaţă, coroborată cu valul de optimism generat de proiectul „Prima Casă” şi cu preţurile care au atins un nivel considerat realist nu poate să ducă decât la o liniştire a pieţei imobiliare, fără mari fluctuaţii.
Statistica are la bază ofertele imobiliare din Bucureşti, publicate de persoanele particulare în toată presa scrisă şi pe Internet, iar preţul mediu este obţinut pe baza preţurilor solicitate iniţial de proprietari.
SURSA: AnunţuriParticulari.ro