Ponderea aparthotelurilor în totalul capacităţii de cazare turistică din Bucureşti a ajuns la aproape 15%. Gradul de ocupare al acestora este de 80% în tot timpul anului. Dar războiul tarifelor este abia la început. Deşi pare greu de crezut, primul aparthotel din România s-a deschis în 1983, odată cu inaugurarea hotelului Bucureşti din Capitală. La vremea respectivă, una dintre aripile hotelului avea funcţiuni similare cu ceea ce numim astăzi „aparthotel“, ad
Ponderea aparthotelurilor în totalul capacităţii de cazare turistică din Bucureşti a ajuns la aproape 15%. Gradul de ocupare al acestora este de 80% în tot timpul anului. Dar războiul tarifelor este abia la început.
Deşi pare greu de crezut, primul aparthotel din România s-a deschis în 1983, odată cu inaugurarea hotelului Bucureşti din Capitală. La vremea respectivă, una dintre aripile hotelului avea funcţiuni similare cu ceea ce numim astăzi „aparthotel“, adică un ansamblu de apartamente destinate închirierii în regim hotelier.
Aparthotelurile sunt situate, de regulă, în zona centrală a unui oraş sau în cele cu potenţial turistic şi de afaceri şi sunt, mai toate, clasificate la patru şi cinci stele. În prezent, piaţa locală a acestor structuri turistice se află într-o fază incipientă, dar dinamică.
Apartamentele închiriate în regim hotelier reprezentau, în anul 2006, conform unui studiu al companiei imobiliare Eurohouse, 10% din totalul capacităţii de cazare a Capitalei, cumulând 160 de camere. Ponderea lor a ajuns în prezent la 12%-15% din total. În Bucureşti, există cinci aparthoteluri, cele mai importante fiind Centre Ville, Comfort Suites şi J’Info. Gradul lor de ocupare este foarte ridicat, depăşind 80%, potrivit lui Paul Mărăşoiu, preşedintele companiei de consultanţă Peacock Hotels. Ca urmare, în următorii cinci ani, se vor construi în Bucureşti până la 1.500 de astfel de apartamente. „Cererea pentru aparthoteluri este în creştere, iar aceste unităţi se vor construi, în general, pe lângă proiectele de ansambluri de birouri. Mai toate proiectele mari, precum Dâmboviţa Center, au în plan, pe lângă hoteluri, şi construcţia unui aparthotel“, precizează Mărăşoiu. Specialiştii în imobiliare susţin că investiţiile pentru construirea acestor aparthoteluri vor depăşi 50 de milioane de euro. Printre companiile care mai derulează proiecte de anvergură în domeniu se mai numără Ana Holding, precum şi spaniolii de la Hercesa, aceştia din urmă având în plan transformarea clădirii hotelului Cişmigiu într-un aparthotel de patru stele, cu 67 de camere.
Preţuri mai bune decât la hoteluri, dar nu întotdeauna
În ciuda numărului mare de unităţi hoteliere noi care continuă să apară pe piaţă şi a intensificării concurenţei, preţul unei nopţi de cazare în Bucureşti nu numai că este unul ridicat, dar a şi continuat să crească. Prin contrast, când vine vorba de aparthoteluri, preţurile sunt considerate rezonabile. În urmă cu doi ani, potrivit aceluiaşi studiu Eurohouse, tariful de închiriere putea să varieze între 25 de euro (în cazul unei garsoniere în regim hotelier) şi 60 de euro (pentru un apartament). În prezent, potrivit lui Paul Mărăşoiu, preţul mediu de cazare este de 60-70 de euro. „Este un preţ moderat“, consideră acesta.
Nu la fel de convenabile sunt tarifele de cazare în unele dintre aparthotelurile construite în afara Capitalei, unde preţurile ajung să depăşească, în unele cazuri, 100 de euro pe noapte.
Viitorul este al investitorilor care vor înţelege că trebuie să păstreze avantajul competitiv al preţului, altfel vor intra în concurenţă directă cu marile hoteluri.