Aparţinătorii, moştenitorii și rudele noastre vor avea acces la datele noastre medicale, după ce vom deceda

Guvernul României a aprobat miercuri, 1 martie 2023, o Ordonanţă de Urgenţă (OUG) care prevede că aparţinătorii, moştenitorii și rudele noastre pot avea acces la datele noastre medicale, după ce vom deceda, în cazul în care, în timpul vieții, nu ne-am exprimat o dorinţă contrară şi consemnată în scris. Ordonanța de Urgență (OUG) completează în acest sens articolul 24 din Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003.

Datele privind diagnosticul, medicaţia și investigaţiile efectuate pot fi eliberate în baza unei cereri depuse la conducerea unităţii sanitare.

„Modificarea actului normativ are ca scop facilitarea accesului membrilor familiei la datele confidenţiale ale pacientului în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconştienţă şi fără aparţinători, iar evoluţia patologică a dus la decesul acestuia”, scrie într-un comunicat de presă.

În prezent, toate informaţiile privind starea medicală a unui pacient, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul său. Accesul la aceste informaţii se face doar în situaţia în care pacientul şi-a dat consimţământul explicit de a se comunica datele sale medicale.

Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 drepturilor pacientului

Potrivit CAPITOLULUI IV din Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003, care vizează dreptul la confidenţialitatea informaţiilor şi viaţa privată a pacientului:

Art. 21. – Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia.

Art. 22. – Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

Art. 23. – În cazul în care informaţiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditaţi, implicaţi în tratamentul pacientului, acordarea consimţământului nu mai este obligatorie.

Art. 24. – Pacientul are acces la datele medicale personale.

Art. 25. – (1) Orice amestec în viaţa privată, familială a pacientului este interzis, cu excepţia cazurilor în care această imixtiune influenţează pozitiv diagnosticul, tratamentul ori îngrijirile acordate şi numai cu consimţământul pacientului.

(2) Sunt considerate excepţii cazurile în care pacientul reprezintă pericol pentru sine sau pentru sănătatea publică.

Potrivit CAPITOLULUI VII, Art. 37., nerespectarea de către personalul medicosanitar a confidenţialităţii datelor despre pacient şi a confidenţialităţii actului medical, precum şi a celorlalte drepturi ale pacientului prevăzute în prezenta lege atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, conform prevederilor legale.