APCPR susţine că decizia obţinută recent din partea Comisiei Europene de a exporta porci vii în spaţiul comunitar este o "bătălie câştigată", însă este departe "de a fi câştigat războiul".
APCPR crede că la ora actuală doar 40% din fermele comerciale din România vor putea respecta condiţiile impuse.
"Este un eveniment remarcabil pentru România obţinerea acestei decizii pe baza unui proiect început în anul 2007. Au fost aproape două milioane de analize de sânge recoltate, a fost creat mai întâi un sistem canalizat care să permită fermelor să iasă la export cu carne, iar acum şi cu animale vii, dar finalul, capătul drumului, nu este aici. Ceea ce urmează este notificarea la OIE (Organizaţia Internaţională pentru Sănătatea Animalelor n.r.), această organizaţie internaţională la care se raportează toate statele membre atunci când fac comerţ cu animale sau produse de origine animală, iar acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare", a declarat, marţi, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, într-o conferinţă de presă.
Acesta a precizat că strategia Autorităţii pe viitor este legată de stabilirea certificatelor de import – export cu o serie de ţări din Orientul Mijlociu, unde România va putea poate exporta animale vii şi din alte specii.
"Am avut recent musafiri din Iordania, Qatar, Arabia Saudită, Kuweit şi în scurt timp lucrurile în ceea ce priveşte exporturile româneşti şi pe alte specii de animale vor duce la o balanţă pozitivă pentru ţara noastră. Acum suntem în plină procedură de lucru pe certificări şi aşezarea schimburilor bilaterale cu aceste state. În Iordania avem deja exportate peste un milion de capete de ovine", a precizat şeful ANSVSA.
În acest context, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, a afirmat că decizia Comisiei Europene nu este încă într-o formă definitivă, iar acest lucru le permite să lucreze cu tehnicienii din ANSVSA pentru a vedea în ce fel lucrurile pot fi clarificate în acest document.
"Din perspectiva noastră această realizare este câştigarea unei bătălii, dar suntem departe de a fi câştigat războiul. Există această posibilitate care se deschide pentru fermierii români, dar conform condiţiilor din acest document doar 40% din ferme vor fi în măsură să respecte cerinţele respective din totalul fermierilor din Romania. Mai avem mult de lucru, mai ales pe măsuri tehnice care trebuie lămurite", a precizat Ladoşi.
În data de 14 septembrie, comisia de specialitate de la Bruxelles a decis că Romania poate să exporte porci în UE, însă principala condiţie este ca porcii să se afle timp de 3 luni în ferma comercială din care sunt exportaţi, iar timp de o lună niciun un porc să nu intre în fermă până când nu se fac exporturile. De asemenea, trebuie să existe un plan de supraveghere şi de biosecuritate în fermă, să se efectueze un control oficial de testare la 3 luni şi un plan supraveghere a pestei porcine clasice.
"Condiţii precum acele 90 de zile în care să fi fost animalul în fermă şi 30 de zile în care să nu fi intrat alt animal în fermă, cred că sunt destul de greu de respectat de către o mare parte din fermele comerciale din Romania. Asta înseamnă că fluxul de producţie al porcilor să fie total separat. Mai mult decât atât, se precizează în draft ca pe acele loturi destinate exporturilor să fie luate probe de sânge să se dovedească că animalele sunt libere de pestă. Este o chestiune complicată însă nu ştim cine o să acopere costurile şi acest lucru trebuit lămurit. Consider că fermele din România trebuie să aibă aceleaşi drepturi cu fermierii din UE. Am făcut paşi importanţi, dar va mai trece timp până când vom avea acea egalitate deplină", a afirmat Ladoşi.
Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, România ar putea obţine ridicarea restricţiei OIE abia anul viitor în luna mai după publicarea rezoluţiei.
"După notificarea la OIE, votul prin care României i se vor ridica la nivel mondial aceste restricţii va fi în luna februarie, iar în mai s-ar putea publica rezoluţia, conform calendarului. În acest moment, exportăm porci vii în state terţe precum Georgia şi Albania, iar dacă OIE ne ridică aceste restricţii avem contacte avansate de export cu carne de porc în Japonia şi Coreea de Sud", a subliniat purtătorul de cuvânt al Autorităţii, Rareş Hăbeanu.
Fermele comerciale din România produc anual în medie 4 milioane de porci, ceea ce înseamnă că exporturile s-ar putea ridica undeva la 1,6 milioane de animale, potrivit ACPCR.
AGERPRES