Marius Budai, ministrul Muncii, a recunoscut marți, oficial, un lucru știut de numeroși angajatori și angajați din România și anume faptul că forţa de muncă lipseşte cu desăvârşire. Cu toate acestea, ministrul are şi un sfat pentru companiile din România.
Marius Budăi, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, spune că este conştient de lipsa forţei din România, motiv pentru care face un apel către mediul de afaceri pentru a oferi mai multă empatie angajaţilor pentru a creşte randamentul.
„Suntem conştienţi de lipsa forţei de muncă în România şi am făcut un apel la un moment dat către mediul de afaceri. Atunci când mediul de afaceri se va apleca cu un pic mai multă empatie către angajaţi şi aceştia se vor simţi respectaţi, cu siguranţă şi randamentul lor va creşte. După cum ştiţi, la sfârşitul anului trecut am semnat un Memorandum prin care am declarat domeniul construcţiilor un domeniu prioritar pentru România”, a spus Budăi.
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate la începutul lunii aprilie, câştigul salarial mediu nominal net a crescut, în februarie, cu 17,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, până la valoarea de 2.933 lei. Comparativ cu ianuarie 2019, în cea de-a doua lună a acestui an, acelaşi câştig a scăzut cu 3 lei (-0,1%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (6.683 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.728 lei).
De asemenea, Cristian Erbaşu, CEO Construcţii Erbaşu, a punctat faptul că lucrătorii români aflaţi la muncă în străinătate nu se gândesc numai la salariu atunci când li se propune să revină în ţară, scrie Agerpres.
„Avem o problemă cu evaziunea fiscală în construcţii, unde 70% dintre angajaţi lucrează ‘la negru’. Apoi vorbim despre exodul angajaţilor. Cei din afară, ca să putem să-i aducem înapoi, nu se gândesc numai la salariu, ci şi la condiţiile de muncă – o asigurare de sănătate, alte beneficii extra-salariale. Un salariu bun în România ar putea ajunge la 1.500 – 2.000 de euro pe lună. În domeniul construcţiilor e o problemă de termen lung, iar firmele îşi fac socoteala pe ani de zile. În momentul în care faci o lucrare un an sau doi şi după aia nu faci nimic, atunci lucrătorii români din străinătate nu au cum revină. Este nevoie de predictibilitate, iar firmele din construcţii suferă de lipsa de constanţă”, a explicat Erbaşu.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, participă marţi la prima ediţie a conferinţei de specialitate Working Romania, eveniment care îşi propune să devină vocea sectorului de resurse umane, precum şi a tendinţelor care deja se fac resimţite sau se prefigurează pe piaţa muncii din România.