“Vă adresez acest mesaj ca o ultimă speranță pentru rezolvarea situației din ferma noastră – DAB Zootehnica din județul Tulcea. Deși toate analizele au indicat că porcii noștri sunt perfect sănătoși, am stat peste 50 de zile în carantină și, acum, nimeni nu mai vrea să ia spre vânzare sau procesare porcii noștri. Nimeni nu mai vrea carnea românească de la acești purcei pe care i-am crescut cu cereale, avâd o carne net superioară decât ce se aduce din importuri”, ne-a transmis Dumitru Bărbieru, administratorul DAB Zootehnica Tulcea. 

Ferma condusă de Dumitru Bărbieru are o capacitate de 2.000 de capete de porci, în prezent efectivele ajunse la maturitate și care pot fi sacrificate fiind în număr de 1.850 de porci.

În prezent, administratorul fermei a ajuns la disperare, întrucât nimeni nu mai vrea să cumpere animale din Tulcea, chiar dacă analizele sanitar-veterinare arată clar că porcii sunt sănătoși.

“Într-o perioadă în care ar trebui să arătăm solidaritate, noi, fermierii români, suntem puși la zid, terminați cu bună știință de către autorități, procesatori, retaileri. Aici s-a ajuns: într-o perioadă de criză, fermierii români sunt primii sacrificați!”, susține fermierul român din Tulcea.

“Am adresat numeroase solicitări autorităților, însă nu am primit niciun răspuns. Într-o situația similară cu a noastră s-a aflat și o fermă daneză din județul Constanța, însă acolo lucrurile au evoluat cu totul altfel”, menționează administratorul DAB Zootehnica.

 

Gest disperat

“Vă rog, în măsura în care considerați de interes, să mă ajutați să popularizăm situația fermei noastre, o fermă românească în care porcii sunt lăsați să moară. Vă rugăm să ne ajutați să mobilizăm autoritățile să găsească o soluție pentru exploatația noastră”, mai spune Dumitru Bărbieru.

 
Potrivit agrointel.ro, Dumitru Bărbieru a precizat că porcii au depășit greutatea optimă pentru sacrificare, iar ferma nu le mai poate asigura hrană necesară, astfel că porcii încep să se mânânce între ei.
 

Așa cum se poate vedea și din imaginea de mai jos, Dumitru Bărbieru, aflat într-o situație disperată, a solicitat la începutul acestei luni,  ANSVSA asomarea preventivă a celor 1.850 de porci.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), consideră că toţi cei care din „neglijenţă şi incompetenţă” au generat situaţia aceasta privind pesta porcină africană ar trebui traşi la răspundere, făcând referire în primul rând la ANSVSA.

„Este o problemă delicată ca rezolvare, dar cred că ar trebui până la urmă traşi la răspundere toţi cei care din neglijenţă şi din incompetenţă au generat situaţia aceasta. Mă refer la cei cărora le revenea sarcina pentru care au încasat salariul în fiecare lună să ia toate măsurile ca să nu vorbim acum despre pestă, mai ales că este o HG din 2016 în care se trasau acţiuni concrete şi complete pentru diminuarea acestei boli.Responsabili cu ceea ce se întâmplă cu PPA este ANSVSA, care văd că acum are ciocul foarte mic, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Mediului şi mai puţin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. ANSVSA este subordonat direct Guvernului, porcul mistreţ, cel care transportă boala, este la MAP. Este un adevărat dezastru. Nu ştiu dacă nu vor mai fi şi situaţii să facem nişte acţiuni care nu ne obligă, cred că dă cu virgulă undeva la tot ceea ce se întâmplă. MADR şi persoana ministrului Agriculturii s-au agitat degeaba, deşi nu era în sarcina dânsului, el s-a agitat cel mai mult şi atunci când lucrezi mai faci şi gafe, ca acel ordin care ne-ar putea dăuna foarte mult nouă agricultorilor. Ordinul de la cap la coadă este o aberaţie, care nu se poate materializa în teren. A ieşit de altfel şi ministrul şi a explicat ca să dreagă busuiocul”, a spus preşedintele Ligii.

Mai multe detalii aici: Baciu (LAPAR), despre pesta porcină: Toți cei vinovați ar trebui trași la răspundere