"Ne aflăm la marginea prăpastiei. Acesta este cel mai înspăimântător moment din viaţa mea de ministru. Germania, îţi cer ca, pentru binele tău şi al nostru să ajuţi zona euro să supravieţuiască şi să prospere. Ştii foarte bine că nimeni altcineva nu o poate face", a fost mesajul ministrului polonez citat de CNBC.

Făcând aluzie la relaţiile tensionate din trecut dintre ţara sa şi vecina mai bogată din vest, Sikorski a spus: "Eu voi fi, probabil, primul ministru de externe polonez din istorie care să spună asta, dar: îmi e mai puţin teamă de puterea Germaniei decât de pasivitatea ei. Ai devenit naţiunea indispensabilă a Europei".

Sikorski a declarat că actuala criză a datoriilor suverane din zona euro reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa prosperităţii şi stabilităţii din Polonia, cea mai mare ţară post-comunistă din UE, care nu a adoptat moneda euro. Nici măcar terorismul, tancurile germane sau rachetele ruseşti nu au fost o ameninţare atât de mare la adresa securităţii naţiunii, cum este acum o eventuală prăbuşire a zonei euro, a mai spus ministrul polonez, care a descris acest scenariu ca având proporţii apocaliptice şi mai mult decât ar suporta sistemul financiar polonez.

Sikorski nu a specificat ce ar vrea Polonia să facă Germania, dar în trecut oficialii polonezi şi-au exprimat sprijinul pentru euroobligaţiunile garantate de către naţiunile zonei euro.
De altfel, asupra Germaniei au fost făcute presiuni din partea mai multor state, pentru a-i permite Băncii Centrale Europene să cumpere cantităţi mari de obligaţiuni de la statele lovite de criză, în genul "relaxării cantitative" întreprinse de băncile centrale americane şi britanice.

Până în prezent, Germania s-a opus atât eurobondurilor, cât şi unui rol mai activ al BCE, invocând temeri că ţările îndatorate nu ar mai avea niciun stimulent pentru introducerea reformelor.