Cam 71% din germani consideră că relațiile cu SUA sunt „bune” sau „foarte bune”, conform unui sondaj publicat luni de grupul de reflecție Körber-Stiftung. E o creștere cu 53% comparativ cu ultimul an de mandat al președintelui Trump. 62% din germani apreciază că o relație strânsă cu SUA e „mai importantă” decât una cu Rusia; 67% au afirmat același lucru referitor la China, scrie Washington Post.
Se încearcă reluarea relațiilor dintre SUA și Germania
Fapt ce-i oferă administrației Biden șansa de a a-și urmări interesele comune cu noul guvern german condus de cancelarul ales Olaf Scholz, care va fi învestit curând, după 16 ani în care la putere a fost Angela Merkel. Noua coaliție, proaspăt consolidată marți printr-un acord între cele trei partide constituente, înseamnă deopotrivă continuitate și schimbare. (Acordul n-a fost încă ratificat de membrii partidelor, dar ratificarea e aproape certă.)
Dl Scholz a fost ministrul de finanțe al dnei Merkel în ultimii patru ani, când Partidul Social Democrat din care face parte a guvernat alături de Uniunea Creștin Democrată condusă de ea. Schimbarea vine sub forma a doi noi parteneri de coaliție, liber-democrații cu politici fiscale conservatoare și verzii ecologiști.
Pare improbabil ca o astfel de echipă să satisfacă rapid vechea cerință a SUA ca Germania să-și mărească cheltuielile militare la 2% din PIB; dl Scholz s-a opus acestui lucru în anteriorul guvern. Totuși, Germania se apropie rapid de termenul-limită pentru achiziția de noi aparate de zbor capabile să poarte arme nucleare de fabricație americană, una dintre îndatoririle esențiale ale țării în calitatea ei de membru NATO. Pe de altă parte, s-ar putea ca noua coaliție să se sincronizeze cu poziția SUA în privința Chinei.
Ministerul de Externe va fi preluat de co-președinta verzilor, Annalena Baerbock, voce extrem de critică la adresa abuzurilor contra drepturilor omului comise de Beijing – dar și a afacerilor și cooperării dnei Merkel cu China, o piață enormă pentru exporturile germane. În campania electorală de anul acesta dna Baerbock a declarat că nu va „urmări un curs pur economic și nu va evoca în vorbe frumoase importanța drepturilor omului pentru noi, doar pentru ca atunci când va veni vremea faptelor să nu se acționeze în consecință”.
Rusia va livra energie Germaniei
Dna Baerbock și partidul ei se opun și gazoductului Nord Stream 2, prin care Rusia va livra energie Germaniei. Din nefericire, e improbabil ca noua coaliție să abandoneze acest proiect aproape finalizat și susținut de dna Merkel și dl Scholz, în ciuda influenței pe care acesta i-o conferă regimului Putin asupra Germaniei – și asupra Europei. Nord Stream 2 lovește economia Ucrainei, întrucât deviază fluxul gazelor de pe teritoriul ei.
Lucru care nici nu s-ar fi putut întâmpla într-un moment mai prost pentru guvernul de la Kiev, care a pierdut deja Crimeea în favoarea Rusiei – și la ale cărui granițe se concentrează acum trupe rusești. Administrația Biden a decis anul acesta să nu mai adopte sancțiuni în privința gazoductului, înghițindu-și temerile legate de intențiile Rusiei de dragul îmbunătățirii relațiilor cu Berlinul. Însă, pentru un parteneriat Washington-Berlin, ajutarea Ucrainei și descurajarea concomitentă a Rusiei ar trebui să fie cea dintâi prioritate.