Apel urgent privind războiul din Gaza
Schimbarea de retorică a lui Wong vine după cea a secretarului de stat al SUA Antony Blinken, care, la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, a solicitat o „pauză umanitară” pentru a permite intrarea ajutoarelor în teritoriul asediat, informează Smh.com.
Israelul s-a ofuscat: ”Noi suntem victimele”
Ambasadorul Israelului în Australia, Amir Maimon, a insistat că situația umanitară din Gaza este „corectă”, cerând lumii să-și amintească faptul că „noi suntem victimele, nu agresorul”. Atenția lumii se îndreaptă de mai multe zile spre situația disperată a palestinienilor care așteaptă o invazie terestră.
„Cu tot respectul, Wong reprezintă Australia, iar eu reprezint Israelul. Conform informațiilor mele, situația umanitară este corectă”, a spus Maimon.
Apel privind războiul din Gaza. În urma atacului Hamas din 7 octombrie, în care militanții s-au infiltrat în comunitățile israeliene de la granița cu Gaza, au ucis peste 1.000 de israelieni și au luat cel puțin 150 de ostatici, iar guvernul israelian a anunțat un „asediu complet” asupra Fășiei, în condițiile în care nevoile de bază, cum ar fi apa și electricitatea, sunt furnizate de Israel. Yoav Gallant, ministrul Apărării, a spus că nu va exista „nici electricitate, nici mâncare, nici combustibil, totul este închis”, ca răzbunare pentru atacul mortal al Hamas.
O scurtă oprire a ostilităților ar oferi mai mult timp pentru negocieri
Observatorii și grupurile pentru drepturile omului au avertizat că asediul, împreună cu atacurile aeriene care au ucis deja civili palestinieni, vor avea un impact devastator asupra localnicilor din Gaza.
O scurtă oprire a ostilităților ar oferi mai mult timp pentru negocierile privind eliberarea ostaticilor, menținând în același timp dreptul Israelului de a răspunde la atacurile Hamas.
Wong a spus că a existat un acces mai mare la ajutoare în ultimele zile, „dar este aproape insuficient”.
Situația umanitară din Gaza este îngrozitoare
„Solicităm pauze umanitare ale ostilităților, astfel încât hrana, apa, medicamentele și alte lucruri esențiale să poată ajunge la oamenii care au nevoie disperată de ele, iar civilii să poată ajunge în siguranță”, a spus ea.
”Modul în care Israelul își exercită dreptul de a se apăra contează. Contează pentru civilii din întreaga regiune și pentru securitatea continuă a Israelului. Civilii palestinieni nevinovați nu ar trebui să sufere din cauza atacurilor comise de Hamas”, a continuat ea.
Ulterior, Wong a postat informații despre evacuarea a opt australieni din Cisiordania și a reluat apelul la pauze umanitare. „Situația umanitară din Gaza este îngrozitoare”, a scris ea.
Maimon, care s-a adresat Clubului Național de Presă din Canberra, a declarat că Israelul nu este obligat să ofere asistență umanitară conform dreptului internațional. Acesta a susținut că trebuie doar „să permită trecerea ajutorului umanitar, așa cum o facem în ultimele zile”.
Rusia a cerut o încetare a focului, idee respinsă de SUA
Ambasadorul Israelului a spus că țara sa nu va opri acțiunile militare până când nu va distruge Hamas. Reprezentantul Autorității Palestiniene în Australia, Izzat Abdulhadi, a reacționat, declarând că afirmațiile lui Maimon, conform cărora Israelul respectă dreptul internațional, sunt „ o glumă”.
Rusia a cerut o încetare a focului. Ideea a fost susținută și de statele arabe. SUA au respins-o pe motiv că ar fi numai în beneficiul Hamas. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut, de asemenea, o încetare imediată a focului în Gaza. Observațiile sale cu privire la conflict au stârnit furie în rândul liderilor israelieni. Ei au cerut ca el să demisioneze.