Organizatia patronala din industria apelor minerale APEMIN a schimbat conducerea. Jean Valvis, patronul de la Dorna, celebru in piata prin valurile facute in sprijinul transferului licentelor de concesiune ale izvoarelor de ape minerale din proprietatea statului in proprietatea imbuteliatorilor, a fost inlocuit. Timp de patru ani de zile, conducerea patronatului revine presedintelui de la Romaqua, Octavian Cretu. O stire, aparent banala, despre una dintre cele mai dinamice si mai spectaculoase piete. Dinamica prin concurenta acerba dintre marcile celebre de ape minerale si prin investitiile de milioane de dolari. Spectaculoasa prin sforile trase in culise, loviturile sub centura plasate concurentei si desfasurarea de forte pentru acapararea pietei.
Nuca tare pe care imbuteliatorii nu renunta sa o sparga este proprietatea statului asupra izvoarelor traditionale, surse exploatate in prezent de Societatea Nationala a Apelor Minerale. Argumentele imbuteliatorilor sunt aceleasi. Mihail Ianas, directorul OPA, le enumera pe scurt: „anormalitatea unei situatii unice in lume, aceea in care lantul exploatare-productie-comercializare este spart, risc investitional derivat din lipsa de control asupra surselor de ape minerale”.
Solutiile dorite raman si ele aceleasi. Fie privatizarea SNAM, cu vanzarea actiunilor exclusiv celor care imbuteliaza apa izvoarelor ale caror licente le detine firma statului, fie transformarea acesteia din urma intr-un oficiu si transferarea licentelor catre imbuteliatori. Diferita este doar strategia pe care OPA o va adopta pentru a-si atinge scopurile. Daca in trecut, in numele luptei cu monopolul statului s-a ajuns la situatii delicate in care rufele s-au spalat in fata forurilor internationale, prin birourile unor inalti functionari straini, tactica se va schimba. Cel putin aceasta este intentia patronatului. si pentru ca lobby-ul viitor sa fie mai eficient, European Drinks va fi cooptata in OPA. Este o miscare strategica in opinia directorului OPA, Mihail Ianas, pentru ca un tel comun si o strategie unica vor spori presiunea imbuteliatorilor asupra Ministerului Industriei si Resurselor, cel ce trebuie sa decida transferul licentelor de concesiune sau privatizarea SNAM. „sanse de reusita sunt”, considera Octavian Cretu, presedintele OPA.
La SNAM este liniste. Conducerea societatii de stat nu are semnale ca soarta ar urma sa i se schimbe prea curand si priveste patronatul cu calm. Deocamdata izvoarele de ape minerale ii raman in concesiune si vinde litrul de apa cu 60 lei celor ce-l comercializeaza, imbuteliatorii.
Oricum apetitul investitorilor privati pentru afacerile cu ape minerale este crescut. O demonstreaza nu numai dorinta lor de fi concesionari directi ai izvoarelor deja cunoscute, ci si evolutia interesului pentru licentele scoase la licitatie de Agentia Nationala a Resurselor Minerale. Este vorba despre noi perimetre de explorare in care daca descopera si omologheaza izvorul il au in concesiune. Statistic, daca in 1998 cele doua licente scoase la licitatie au fost luate de SNAM, in 1999 din zece, sapte au fost adjudecate de imbuteliatori privati, pentru ca in 2001 acestia sa castige inca 13 iar statul nici una.
Toate aceste amanunte ce tin de culisele si bucataria afacerilor cu ape minerale nu au, la prima vedere, nimic de-a face cu consumatorii. Numai ca cele mai mici influente in costurile de productie ale imbuteliatorilor vor fi simtite in preturile la raft ale sticlelor de apa minerala. In cazul transferului licentelor de concesiune catre imbuteliatori, acestia vor avea in plus cheltuieli de exploatare si intretinere a izvoarelor. Plusul s-ar putea regasi in preturi. Saltul nu va fi insa prea mare, spun surse din industria apelor minerale. Piata nu poate absorbi. si asa, romanii consuma anual doar 32 l/locuitor, fata de media est europeana de 55 l/locuitor si cea vest europeana de 155 l/locuitor.
Apele minerale fierb la foc domol
6 iunie 2002, 12:00
Ultima modificare în 6 iunie 2002, 15:00
Organizatia patronala din industria apelor minerale APEMIN a schimbat conducerea. Jean Valvis, patronul de la Dorna, celebru in piata prin valurile facute in sprijinul transferului licentelor de concesiune ale izvoarelor de ape minerale din proprietatea statului in proprietatea imbuteliatorilor, a fost inlocuit. Timp de patru ani de zile, conducerea patronatului revine presedintelui de la Romaqua, Octavian Cretu. O stire, aparent banala, despre una dintre cele mai dinamice si mai spectaculoase p
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Euro incepe sa fie apreciat si de romani
- Globalizarea pietei muncii creeaza probleme statelor dezvoltate
- Timisoara abunda in vile de inchiriat
- Guvernul pro Sarbu
- Locuri de munca in Occident sunt putine si greu de gasit
- Slovenia, surpriza placuta a coastei dalmate
- 20.000 de romani vor munci in Germania in acest an
- Guvernul calca in picioare justitia
- Patroni israelieni la producatorul de ciorapi Adesgo
- Ploiestiul a renegociat contractul cu Apa Nova