Administraţia Naţională Apele Române a anunţat luni că cele 40 de lacuri de acumulare au un coeficient de umplere de 76,75%, estimându-se o scădere la 75% până la sfârşitul lunii august. Alimentarea cu apă este asigurată cu restricţii în 628 de localităţi.
Administraţia Naţională Apele Române a anunţat luni că nivelul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare este de 76,75%. Se estimează că va scădea la 75% până la sfârşitul lunii august. Alimentarea cu apă se face cu restricţii în 628 de localităţi.
În ceea ce priveşte centrala nucleară de la Cernavodă, nu există probleme legate de alimentarea cu apă. Până la aplicarea primei trepte de restricţii există o diferenţă de nivel de 90 de centimetri.
Apele Române: Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 76.75%
Reprezentanţii Administraţiei Apele Române au declarat:
”Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este astăzi de 76.75%, iar volumul este de 3,352 miliarde metri cubi, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Estimăm că, pentru sfârşitul lunii august, coeficientul de umplere va fi de cca. 75%”, afirmă reprezentanţii Administraţiei Apele Române.
Astfel, 13 sectoare de pe râurile interioare, inclusiv râul Jiu (în judeţul Gorj), râul Ialomiţa (în judeţul Ialomiţa) şi râul Buzău (în judeţul Buzău, inclusiv acumularea Siriu), se află sub atenţionare şi avertizare pentru industrie, irigaţii şi populaţie.
Sectoare de pe Dunăre şi braţele sale se află sub atenţionare
De asemenea, sectoare de pe Dunăre şi braţele sale (Măcin, Borcea, Chilia, Tulcea şi Sulina), corespunzătoare a 49 de localităţi, se află sub atenţionare şi avertizare, după cum urmează:
- Fluviul Dunărea: sectorul Brăila-Galaţi, aferent a 2 localităţi din judeţul Brăila; sectorul Vadu Oii-Brăila, aferent a 7 localităţi din judeţul Brăila; sectorul Chiciu-Vadu Oii (amonte Chiciu), aferent a 5 localităţi din judeţul Călăraşi; sectorul Chiciu-Cernavodă-Hârşova, aferent a 8 localităţi din judeţul Constanţa; sectorul Dunăre-Galaţi, aferent a 3 localităţi din judeţul Tulcea – toate pentru populaţie, irigaţii, industrie şi piscicultură.
- Braţul Borcea: sectorul Chiciu-Vadu Oii, aferent a 9 localităţi din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, pentru irigaţii şi industrie.
- Braţul Măcin: aferent a 10 localităţi, din care 1 localitate în judeţul Brăila şi 9 localităţi în judeţul Tulcea, pentru populaţie, irigaţii, industrie şi piscicultură.
- Braţul Chilia: sectorul Dunăre-Braţ Chilia, aferent a 4 localităţi din judeţul Tulcea, pentru populaţie, irigaţii şi piscicultură.
- Braţele Tulcea şi Sulina: sectorul Dunăre-Braţ Sulina, aferent a 6 localităţi din judeţul Tulcea, pentru populaţie, irigaţii, industrie şi piscicultură.
În plus, patru sectoare de pe râurile interioare, respectiv râul Bistra (judeţul Bihor) şi râul Olt (judeţul Braşov), sunt în treapta 1 de restricţii pentru irigaţii, piscicultură şi industrie.
Sectoare de râuri interioare unde se află restricții
Alte patru sectoare de pe râurile interioare, respectiv râul Barcău (judeţul Bihor), pârâul Belinul Mare şi pârâul Vadasz (judeţul Covasna), se află în treapta 2 de restricţii pentru populaţie, piscicultură şi irigaţii.
Totodată, 13 sectoare pe râurile interioare, inclusiv râul Buzău (judeţul Brăila) şi pâraiele Homorodul Mare, Fişag (judeţul Harghita), Belinul Mare, Belinul Mic, Aita, Debren, Saciova, Mărcuşa şi Canalul Morii (judeţul Covasna), sunt în treapta 3 de restricţii pentru populaţie, irigaţii, piscicultură şi industrie.
De asemenea, acumularea Dopca din judeţul Braşov este în treapta 2 de restricţii pentru populaţie.
Acumulările Pârcovaci şi Hălceni din judeţul Iaşi, acumularea Cal Alb din judeţul Botoşani, precum şi acumulările Mănjeşti şi Puşcaşi din judeţul Vaslui se află în treapta 3 de restricţii pentru populaţie, industrie, irigaţii şi piscicultură.
”În prezent, 349 de localităţi care dispun de sisteme centralizate (din care 6 oraşe/municipii Dorohoi, Novaci, Iaşi, Paşcani, Hârlău şi Solca) sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu dificultate, cu restricţii/intermitent în anumite intervale orare”, mai arată cei de la Apele Române.
Problemele legate de alimentarea cu apă potabilă sunt doar izolate
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni la Craiova că problemele legate de alimentarea cu apă potabilă sunt doar izolate și nu reprezintă o problemă sistemică.
Întrebat despre rezervele de apă ale României în contextul temperaturilor caniculare, ministrul a precizat:
„Nu avem probleme în ceea ce privește rezervele de apă ale României. Astăzi acumulările hidrotehnice sunt pline într-un procent care e în jurul cifrei de 77%”.
El a subliniat că „singurele probleme cu alimentarea cu apă potabilă sunt unele izolate”. Acesta a arătat că în niciun caz nu putem vorbi de o problemă sistemică.