Administraţia Naţională ”Apele Române” a anunțat vineri că lucrări hidrotehnice din şase judeţe vor fi executate în regim de urgenţă. Schimbările climatice au făcut din cursurile de apă un permanent pericol de inundații.
Lucrări hidrotehnice din şase judeţe vor fi executate în regim de urgenţă, valoarea investiţiilor fiind de 182,294 milioane de lei, potrivit datelor Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), publicate vineri.
”Apreciez faptul că lucrările aflate în execuţie se încadrează în termenele prestabilite şi că, în unele locuri, constructorii îşi desfăşoară activitatea chiar şi în timpul nopţii. Reiterez, principalul obiectiv al ANAR este acela de a pune în siguranţă cetăţenii, bunurile acestora, obiectivele social – economice şi infrastructura, astfel încât să limităm cât mai mult efectele unor posibile inundaţii viitoare. În actualul context al schimbărilor climatice, specialiştii ANAR monitorizează în permanenţă atât nivelul cursurilor de apă, cât şi zonele în care, în urma unor ploi cu debite istorice, ar putea apărea probleme”, afirmă directorul general al ANAR, Victor Sandu.
Oficialul de la „Apele Române” monitorizat, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, lucrări hidrotehnice în judeţele: Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud (pe data de 30 septembrie 2019), în judeţul Bistriţa-Năsăud (1 şi 2 octombrie 2019), judeţele Mureş şi Harghita (3 octombrie 2019) şi judeţul Mureş (4 octombrie 2019).
Datele instituţiei arată că, din totalul bugetului alocat pentru cele şase judeţe, mare parte este destinat lucrărilor efectuate în judeţul Bistriţa-Năsăud, respectiv 101,8 milioane de euro, cu TVA.
Potrivit ANAR, lucrările hidrotehnice stabilit a se executa sunt finanţate atât din surse proprii ale Administraţiei, cât şi din fonduri provenite de la bugetul de stat, prin Hotărârea nr. 441/2019 privind suplimentarea bugetului Ministerului Apelor şi Pădurilor din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului pentru realizarea în regim de urgenţă a unor lucrări de investiţii de prevenire şi înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada februarie-mai 2019.