Unda de poluare din Ungaria a ajuns în Dunăre, iar încel mult şase zile va ajunge pe teritoriul României, informează Administraţia Naţională “Apele Române”.
“Conform ultimelor informaţii primite de la partea ungară, unda de poluare a trecut de râul Raba şi a ajuns în fluviul Dunărea, la ora 14.30. Se estimează că, datorită capacităţii de diluţie a apei, ph-ul Dunării este sub valoarea de 9,00. Conform prognozelor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, unda poluantă ajunsă amonte de Budapesta va parcurge circa cinci zile până la intrarea în ţară’” se arată într-un comunicat ANAR.
La ora actuală, debitul Dunării la confluenţa cu râul Raba este de circa 2.400 mc/s, şi în urma măsurilor de decontaminare luate de către autorităţile ungare, precum şi datorită capacităţii de diluţie a apei, specialiştii ANAR estimează că ph-ul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, se va încadra în jurul valorii de 8,5.
ANAR anunţă că a constituit un grup de lucru, la nivel central şi local, formată din specialişti, biologi şi chimişti, iar la nivelul unităţii sale teritoriale, Administraţia Bazinală de Apă Jiu s-a constituit un serviciu de permanenţă.
După ce Serviciul apelor din Ungaria a anunţat că torentul toxic a ajuns joi dimineaţă în Dunăre, ameninţând ecosistemul marelui fluviu, ţările riverane Dunării, în special Serbia, Croaţia şi România, se tem de o contaminare la scară mare.
Potrivit unui responsabil al Serviciului apelor, eşantioane de apă prelevate din afluentul Raab al Dunării relevă un “nivel alcalin cu puţin peste normal, între 8,96% şi 9,07%, în timp ce indicele normal este de 8%”.
Viitura toxică deversată în urma avariei survenite luni la rezervorul de deşeuri industriale al uzinei de bauxită-aluminiu din oraşul Ajka (160 km vest de Budapesta) s-a scurs din râul Raab în Dunăre în jurul orei locale 06.30 GMT, în dreptul localităţii Gyor.