Apele Române au reușit să oprească unda de poluare formată pe Dunăre în zona Cělarevo din Serbia, la kilometrul 1287. Unda a fost stopată înainte de a ajunge la granița României, a anunțat joi Administrația Națională Apele Române (ANAR).
Reprezentanții ANAR susțin că echipele de intervenție de la Apele Române Banat sunt prezente încă din după-amiaza zilei de marți la granița României.
„Prin urmare, datorită măsurilor de intervenție luate anterior de către echipele din Serbia, poluarea nu a avut impact transfrontalier”, transmite Administrația.
Conform informațiilor primite de ANAR, în tot acest interval de timp de peste 36 de ore, la granița României cu Serbia nu s-au observat irizații petroliere, calitatea Dunării fiind în parametri normali.
Zona rămâne sub monitorizare
Pentru siguranță, echipele vor continua monitorizarea apelor Dunării în zona Baziaș pentru încă 24 ore.
Reamintim că în cursul zilei de miercuri, 35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavlion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la o altitudine de 1287 de metri, anunța ANAR.
Conform estimărilor, propagarea poluării era de 24-30 ore până la intrarea în România. Administrația Națională „Apele Române” a informat că autoritățile de la noi încearcă, acum, identificarea măsurilor care să conducă la limitarea proporțiilor dezastrului ecologic.
Și autoritățile sârbești s-au implicat
”35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavlion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la o altitudine de 1287 de metri. Această informaţie a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională „Apele Române” – Departamentul Situaţii de Urgenţă, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România-Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c..
Timpii estimaţi de specialiştii noştri pentru propagarea poluării sunt de cca 24-30 ore până la intrarea în ţară. Ţinând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanţă de cca 70-100 km în condiţiile de non-intervenţie, în aval de zona producerii evenimentului”, a transmis miercuri Administraţia Naţională ”Apele Române”.
Și partea sârbă a acţionat prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecţia apelor provinciale, laboratorul acreditat etc.) împreună cu armata sârbă, în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse. Astfel, a fost identificată o locaţie adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecţie, în acest moment, pata de petrol fiind izolată.