„Suntem în război, pentru că acesta este un război între democrații și un regim. Iar în această zi în care suntem cu toții șocați de ceea ce i se întâmplă lui Alexei Navalnîi, nu există nicio îndoială asupra faptului că nu există vreo posibilitate de a dialoga cu regimul Putin”, a răspuns Mihail Hodorkovski, fostul proprietar al companiei petroliere Yukos, care a rezistat fără să se plece în faţa lui Vladimir Putin în momentul în care i-au fost expropriate ilegal toate bunurile dar și în perioada petrecută într-o închisoarea din Siberia, şi care trăiește acum la Londra, atunci când l-am întrebat care este opinia sa privind tăcerea unor lideri occidentali, inclusiv a premierului italian, vizavi de arestarea ilegală a lui Navalnîi, transmite La Stampa.

Reacții la represiunea de la Moscova a lui Vladimir Putin

Hodorkovski a organizat, fiind ajutat de câţiva intelectuali și jurnaliști, un videochat pentru a reacționa la represiunea de la Moscova și la arestarea ilegală a lui Navalnîi, împreună cu alte personaje mult temute și urâte de Kremlin în toți acești ani.

Garry Kasparov, fost campion de șah, un geniu al matematicii devenit activist liberal în Statele Unite.

Bill Browder, manager al principalului fond de investiții străine, Hermitage Capital, în Rusia primei faze post-sovietică, ajuns apoi pe lista neagră a lui Putin și care astăzi este unul dintre principalii susţinători la nivel mondial ai Legii Magnitsky (normativa ce îngheață activele oligarhilor putinieni, numită astfel în amintirea lui Serghei Magnitsky, avocatul găsit mort în închisoare pentru că a denunțat sute de scheme corporative corupte din anturajul lui Putin).

Şi nu în ultimul rând, Vladimir Kara-Murza, fost colaborator al lui Boris Nemțov (care a fost asasinat chiar sub edificiul Kremlinului, cel mai probabil de către FSB). Kara-Murza a fost otrăvit de două ori, iar faptul că este în viaţă este un miracol. „Nu mă mir că premierul italian nu face comentarii despre cazul Navalnîi”, spune Kasparov.

Italia este inundată de fluvii de bani ruseşti

În general, Kasparov descrie contextul italian în felul următor: „Italia a fost inundată ani de zile de un fluviu de bani ruși, care au consolidat influența regimului lui Vladimir Putin în țara dvs. și în multe figuri ale instituției italiene”. Kara-Murza este foarte dur şi atunci când citează din cartea celebrului disident Vladimir Bukovsky («Scrisorile unui călător rus»), comentând cu amărăciune: «Pentru mulţi, a-şi prăji şunculiţa cu gazul rusesc era mai important decât a respecta drepturile omului».

Ceea ce frapează cel mai mult în conversația cu acești patru disidenți sunt curajul și sinceritatea pozițiilor lor. O gură de aer proaspăt împotriva violenței și oportunismului. Kasparov observă: „Din păcate nu-l putem proteja pe Navalnîi, însă putem lupta pentru ceea ce se lupta el”. Instrumentul cu care se poate face acest lucru există deja, spune Hodorkovski, şi vorbim despre aplicarea unor „sancțiuni extrem de concentrate împotriva oligarhilor din cercul lui Putin.

Majoritatea oamenilor din Occident nu vor acești bani murdari. Sunt banii unei mafii, banii gangsterilor. Iar un Magnitsky Act cu adevărat eficient în toate țările europene ar servi exact acestui scop. „Lumea liberă trebuie să se ridice în picioare împotriva lui Putin, altfel veți fi complici”, spune Kasparov. „Oamenii din Rusia s-au săturat și se răzvrătesc, din Orientul Îndepărtat până la Kalinigrad. Occidentul nu mai poate rămâne inert”. Kara-Murza aprofundează conceptul: „De douăzeci de ani, caracteristicile opiniei publice ruse au fost două: tăcerea și acordul pasiv. La noua generație nu mai vedem această tăcere și acest acord. Iar regimul este speriat de acest lucru. Rușilor le va reveni sarcina să-l dea afară pe Vladimir Putin, însă Occidentul poate interzice banii amicilor săi”.