El a acuzat cele mai bogate 20 de țări ale lumii că nu au făcut suficient pentru a stopa supraîncălzirea planetei, informează site-ul PBS.
A venit timpul pentru „un compromis la nivel cuantic” între statele bogate și cele sărace
Șeful ONU a spus că emisiile de gaze cu efect de seră, care provoacă încălzirea globală, au atins cote maxime și sunt în creștere și că a venit timpul pentru „un compromis la nivel cuantic” între țările dezvoltate, care au cele mai mari emisii de dioxid de carbon, și economiile emergente, care adesea resimt efectele cele mai grave.
Avertismentul lui Guterres vine într-o perioadă cu pericole climatice uriașe în întreaga lume – de la inundațiile care au devastat Pakistanul și cea mai fierbinte vară din Europa din ultimii 500 de ani, până la uragane și taifunuri care au lovit Filipine, Cuba și statul american Florida.
Angajamentele „sunt prea puține și vin mult prea târziu”
În ultimele câteva săptămâni, Guterres a intensificat apelurile, cerând poluatorilor să plătească pentru ceea ce au făcut.
”Eșecul de a acționa asupra pierderilor și daunelor va duce la o pierdere mai mare a încrederii și la mai multe daune climatice. Acesta este un imperativ moral care nu poate fi ignorat”, a afirmat Guterres. De asemenea, șeful ONU a spus că angajamentele așa-numitului grup G20 „sunt prea puține și vin mult prea târziu”.
Guterres a avertizat că angajamentele și politicile actuale „închid ușa oricăror șanse de a limita creșterea temperaturii globale la 2 grade Celsius, ca să nu mai vorbim de a îndeplini obiectivul de 1,5 grade”.
”O luptă pe viață și pe moarte pentru supraviețuire”
„Suntem într-o luptă pe viață și pe moarte pentru siguranța noastră și pentru supraviețuire”, a declarat el.
Țările bogate, în special Statele Unite, au emis mult mai mult decât cota lor de dioxid de carbon care captează căldura din arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale, arată datele ONU. Națiuni sărace, precum Pakistan și Cuba, au fost afectate cel mai mult.
De ani de zile se vorbește despre mecanismul ”pierderi și daune”, dar națiunile mai bogate au refuzat constant să negocieze detalii privind despăgubirile pentru dezastrele climatice din trecut, cum ar fi inundațiile din Pakistan din această vară.
De ce nu se vrea un mecanism de finanțare pentru ”pierderi și daune”
Unele dintre cele mai fragile zone din lume fac presiuni pentru crearea unui mecanism de finanțare pentru ”pierderi și daune”. Mecanismul ar putea fi stabilit în cadrul negocierilor ONU privind clima, de luna viitoare, din Egipt.
SUA, UE și alte națiuni bogate care au produs cea mai mare poluare s-au opus formării unui fond separat pentru a aborda pierderile și daunele. Guterres, îndemnat țările bogate să impoziteze profiturile excepționale ale companiilor producătoare de combustibili fosili și să folosească acești bani pentru a despăgubi statele care ”suferă pierderi și daune cauzate de criza climatică.