"Am semnat azi ordinul pentru lansarea apelurilor pentru proiecte care vor avea rezultate în îmbunătăţirea calităţii mediului, scăderea gazelor cu efect de seră şi a consumului de energie. Domeniu de mare actualitate la nivel mondial, în care fiecare dintre noi putem să ne implicăm şi să contribuim, pe lângă autorităţile publice cu investiţii finanţate în cadrul acestor apeluri", a declarat Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al MDRAPFE, proiectele propuse vizează investiţii publice pentru înlocuirea cu lămpi cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă a lămpilor vechi, consumatoare de energie, reabilitarea instalaţiilor electrice (stâlpi, reţele etc.), instalarea de sisteme de telegestiune a iluminatului public, crearea/ extinderea/ reîntregirea sistemului de iluminat public în localităţile urbane, utilizarea surselor regenerabile de energie, precum şi realizarea de strategii pentru eficienţă energetică (ex. strategii de reducere a CO2) pentru proiecte finanţate din POR 2014 – 2020.
MDRAPFE menţionează că unităţile administrativ-teritoriale din mediul urban, din Municipiul Bucureşti şi sectoarele sale pot depune cereri de finanţare timp de şase luni, începând cu 18 februarie (ora 10,00) prin sistemul MySMIS2014. Valoarea proiectelor trebuie să fie cuprinsă între 100.000 şi 5 milioane euro, 85% (80% pentru regiunea Bucureşti-Ilfov) din sumă fiind suportată din fonduri europene.
Programul Operaţional Regional 2014-2020 este unul dintre programele operaţionale din generaţia 2014-2020 implementate în România, cofinanţate din fondurile europene structurale şi de investiţii şi gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management.