Decizie azi, 26 iunie, pentru românii cu telefoane mobile. Statul te găsește imediat

iphone telefon mobil telefoane mobile smartphone

SURSA FOTO: Freepik - Rawpixel

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a adoptat noi reglementări pentru comunicațiile către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, facilitând implementarea prin tehnologii mobile și îmbunătățind semnificativ localizarea apelantului, în multe cazuri până la câțiva metri.

ANCOM îmbunătățește localizarea apelantului

ANCOM a adoptat noi reglementări pentru comunicațiile către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, îmbunătățind localizarea apelantului prin tehnologii mobile, până la câțiva metri.

ANCOM a anunțat că a adoptat decizia de revizuire a reglementărilor privind comunicațiile către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU), în urma consultărilor cu reprezentanții industriei și ai instituțiilor relevante.

”După discuţiile purtate cu reprezentanţii industriei de profil şi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu în cadrul Consiliului Consultativ, ANCOM a adoptat decizia care revizuieşte reglementările privind realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU).

Actul normativ facilitează implementarea comunicaţiilor de urgenţă prin tehnologii mobile cu comutaţie de pachete şi va permite administratorului SNUAU să asigure o localizare a apelantului considerabil îmbunătăţită, ce poate fi, în multe situaţii, de ordinul a câţiva metri”, anunţă ANCOM.

Decizia a fost transmisă spre publicare în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la data publicării.

ANCOM facilitează tranziția către IP în rețelele 4G și 5G pentru apelurile de urgență și localizarea exactă

În contextul închiderii rețelelor 3G și, ulterior, a rețelelor 2G, decizia facilitează utilizarea tehnologiei IP în rețelele 4G și 5G pentru preluarea apelurilor de urgență și a informațiilor precise de localizare.

SURSA FOTO: Dreamstime

Aceasta va asigura, de asemenea, accesul adecvat al utilizatorilor cu dizabilități la serviciile de urgență, prin dezvoltarea infrastructurii pentru comunicații multimedia.

Interconectarea bazată pe comutarea de circuite va mai fi folosită temporar, ca soluție de rezervă, până la migrarea completă către noile tehnologii pentru transmiterea apelurilor de urgență.

Telefoanele inteligente cu funcționalități avansate joacă un rol crucial în îmbunătățirea localizării.

În acest scop, proiectul de decizie impune operatorilor mobili obligația de a furniza ANCOM o situație statistică de două ori pe an, până la 30 iunie și respectiv 31 decembrie, cu terminalele conectate la rețea.

Această raportare va include denumirea producătorului, denumirea terminalului, versiunea sistemului de operare (dacă este disponibilă), precum și capabilitățile acestora, pentru evaluarea dinamică a procentajului terminalelor pe piață capabile de localizări precise.

Actul normativ extinde inițiativele începute prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 48/2023, concentrându-se pe implementarea soluțiilor tehnice avansate pentru îmbunătățirea localizării apelurilor la numărul de urgență 112, în premieră la nivelul serviciilor de urgență europene.

ANCOM este responsabilă de stabilirea condițiilor tehnice și economice pentru realizarea comunicațiilor către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU), inclusiv pentru transmiterea informațiilor de localizare și identificare a apelantului.

Aceste reguli sunt concepute pentru a asigura conformitatea cu cerințele specifice stabilite la nivelul Uniunii Europene, adaptate la particularitățile naționale ale serviciului de urgență 112.