Cuvântul franțuzesc „aperitif“ provine din latinescul „aperire“, care înseamnă a deschide. Sensul găsit de francezi pentru băuturile sau gustările pe care le putem reuni sub această noțiune se referă, bineînțeles, la pofta de mâncare pe care acestea au darul să ți-o deschidă.
Aperitivele sunt îndeobște băuturi fresh care pot fi băute înainte de masă sau la petreceri, înviorând orice reuniune. Trebuie să aibă un gust dulce-acrișor și să stimuleze, prin compoziția lor, sucul gastric. Francezii sau italienii preferă vinurile fortifiate la început de masă. Sau vermuturile, care sunt, de fapt, vinuri fortifiate (întărite cu alcool adăugat ulterior) și îmbogățite cu combinații de ierburi și condimente care au darul să potențeze aroma băuturii și să-i dea acel gust dulce-acrișor despre care vorbeam.
Un lucru bun cu aceste licori este că, odata ce le-ai deschis, stau bine mersi în frigider și te așteaptă să le termini oricând ai chef. Pe vremuri, erau băute simplu, cu un pic de sifon sau câteva cuburi de gheață. Însă odată cu apariția cocktailurilor, restaurantele servesc aceste vermuturi, chiar și în Europa, în diverse combinații.
Unul dintre cele mai cunoscute aperitive, într-o creștere semnificativă de popularitate în ultimii ani, este Aperol, un lichior produs în Italia de la începutul secolului trecut, care a stat multă vreme în umbra fratelui său mai mare, Campari. Cele două băuturi seamănă foarte mult, însă Aperolul este mai slab alcoolizat (11%, aproape la jumătate cât Campari) și are un gust mai pronunțat de portocală. Băutura aceasta cu nume de medicament este făcută dintr-un mix de arome și ingrediente foarte ingenios alăturate (coji de portocală, rubarbă sau gențiană sunt câteva dintre ele). Popularitatea din ultimii ani se datorează cocktailului Aperol Spritz, în care combini o parte Aperol și două părți spumant și adaugi un pic de apă minerală sau sifon și o felie de portocală.
Un aperitiv la fel de popular, dar cu o tradiție mult mai îndelungată este Martini. Probabil cel mai cunoscut vermut, nelipsit în orice bar, prezent în cocktailuri care au devenit deja celebre, cum este Manhattan (făcut cu whisky și un pic de bitter) sau Dry Martini (cu gin sau/și cu votcă).
Francezii au și ei multe aperitive la fel de prodigioase. Probabil cel mai cunoscut dintre ele este Dubonnet. Un vin fortifiat și îmblânzit cu ierburi și condimente într-o rețetă care este, bineînțeles, secretă. Conține și o doză mică de chinină, motiv pentru care acum un secol și mai bine soldații din Legiunea franceză îl foloseau ca să se păzească de malarie.
Regina Elisabeta, regina-mamă, îl aprecia cu gin, într-o rețetă foarte simplă: 30% gin, 70% Dubonnet cu o felie de lămâie peste gheață. În memoriile sale notează la un moment dat: „iau cu mine o sticlă de gin și două de Dubonnet, în caz că am nevoie“. Se pare că bea câte un pahar înainte de prânz în fiecare zi. Și a trăit, la propriu, o sută de ani. Eu vă recomand să-l beți simplu, cu gheață și un strop de lămâie.
5 cocktailuri cu vermut
Americano – rețeta sa este destul de simplă: o parte Campari, o parte vermut dulce, un strop de sifon și o felie de lămâie.
Antoine – o băutură la modă în unele regiuni din Franța, unde se prepară numai cu Dubonnet. Însă orice vermut roșu franțuzesc este bun dacă este combinat în părți egale cu un vermut sec alb, într-un pahar de vin roșu, bine răcit înainte.
Ferrari – o găsești destul de frecvent în meniurile barurilor din Italia. Într-un pahar de bar normal plin cu gheață, pui două măsuri de vermut sec și o linguriță de amaretto.
Vermut Cassis – într-un pahar mic, cu două-trei cuburi de gheață, amestecați trei părți de vermut sec cu o parte crème de cassis și un strop de sifon sau apă minerală.
Martini Royale – îl puteți face fie cu Martini Bianco, fie cu Rosato, o parte vermut pentru două părți de spumant. Pentru Martini Bianco trebuie să adăugați lămâie și mentă, ca să echilibreze gustul dulceag al vermutului.
Martini Rosato este un pic mai fructat și mai spicy decât celelalte vermuturi din aceeași familie, și în Martini Royal poți să-i adaugi, pe lângă spumant, doar o felie de portocală.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro
Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore
Aperitive cu spirit
15 noiembrie 2012, 20:47
Ultima modificare în 15 noiembrie 2012, 22:47
Înaintea prânzului, de obicei, uneori la debutul unei reuninuni informale, bon viveurii obișnuiesc să guste un pahar de aperitiv
Etichete: cocktailuri,
restaurant
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook