În ultimul an, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina a provocat turbulențe pe piețele energetice globale, cererea Chinei pentru petrolul, gazele și cărbunele Moscovei a continuat să crească.
De fapt, importurile au crescut cu peste 50%. Datele vamale chineze arată că cheltuielile Beijingului cu energia rusă, inclusiv cu țițeiul, cărbunele și gazele naturale, au urcat vertiginos la 88 de miliarde de dolari între luna februarie a anului trecut și luna februarie a acestui an.
Acest lucru marchează o creștere semnificativă față de cele 57 de miliarde de dolari cheltuite în perioada precedentă de 12 luni. China a devenit un cumpărător cheie al energiei rusești, înlocuind alte țări care s-au abținut de la achiziționarea exporturilor rusești din cauza războiului în curs de desfășurare.
Rusia, principalul importator al Chinei
În timpul vizitei recente a președintelui Xi Jinping la Moscova, a fost expusă relația tot mai dezechilibrată dintre China și Rusia, un factor cheie fiind reprezentat de ponderea tot mai mare a exporturilor chinezești în Rusia.
În ciuda sancțiunilor internaționale, Rusia a găsit o sursă sigură de finanțare pentru operațiunile sale militare, în timp ce vecinul său de la est, avid de energie, se bucură de acces la cantități mari de combustibili fosili, adesea achiziționați la prețuri reduse.
Datele de import din această perioadă arată că Rusia a devenit principalul furnizor de țiței al Chinei, depășind Arabia Saudită, și a doua sursă de cărbune după Indonezia. În plus, Rusia ocupă locul al treilea în ceea ce privește gazele naturale lichefiate, fiind devansată doar de Australia și Qatar, deși acest lucru nu ia în considerare volumele de gaze transportate prin conducte, pe care China a încetat să le mai raporteze la începutul anului trecut.
De la invazia Ucrainei, importurile de țiței din Rusia au crescut la 89,3 milioane de tone, față de 78,4 milioane de tone în perioada anterioară. Acest lucru a permis Rusiei să devanseze Arabia Saudită, ale cărei importuri s-au ridicat la 86,8 milioane de tone. Între timp, achizițiile de gaze naturale lichefiate rusești au crescut cu un procent impresionant de 52%, ajungând la 6,86 milioane de tone, în timp ce importurile de cărbune au crescut cu 33%, ajungând la 76,4 milioane de tone.
Această creștere a cererii de produse de bază rusești a avut loc într-o perioadă în care cererea chineză a fost în general mai slabă în 2022, ca urmare a Covid Zero, a unei piețe imobiliare cu probleme și a încetinirii creșterii globale, care au contribuit toate la scăderea importurilor.
În ceea ce privește materialele, importurile de aluminiu rafinat din China aproape că s-au dublat, ajungând la 538.607 tone, oferind un sprijin foarte necesar pentru producția rusă. Acest lucru se datorează sancțiunilor internaționale care au redus comerțul cu Europa și alți cumpărători tradiționali.
Cifrele privind importurile din Rusia
Cele mai recente date mai arată că importurile de cupru rafinat s-au prăbușit cu 33%, la 281.908 tone, iar importurile de de nichel rafinat au scăzut cu 14% până la 43.021 tone.
În același timp, importurile de paladiu au crescut de 1,3 ori, până la 11.551 de kilograme, iar cele de aur au crescut cu 68%, ajungând la 6.803 kilograme.
Nu în ultimul rând, importurile de grâu au scăzut cu 13%, până la 52.668 de tone, scrie Bloomberg.