Legea prevenţiei încearcă să elimine percepţia de control invaziv, aceasta fiind un prim pas spre următorul stadiu, care este cel de încredere, a declarat, marţi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, la forumul privind Programul "Start-Up Nation - România", transmite Agerpres.
"Legea prevenţiei încearcă să elimine percepţia de control invaziv. Încearcă să elimine omul care se pune în uşa afacerii dumneavoastră şi vă ia cu 'Ia să vedem ce găsim noi astăzi'. Aceasta încearcă să elimine. Eu nu am pretenţia că această lege va aduce un grad de linişte totală şi toată lumea de acum trebuie să evite sau să treacă pe rândul doi de activitate conformitatea cu legea. Nu asta trebuie să se întâmple. Este un prim pas spre a trece spre următorul stadiu, care este cel de încredere între cei doi jucători relevanţi ai businessului românesc: antreprenorul şi autoritatea de control", a explicat Alexandru Petrescu, conform sursei citate.
Ce conține proiectul Legii Prevenției
El a arătat cum Legea prevenţiei se sprijină pe doi piloni. Unul este informarea, motiv pentru care, la un an de la adoptarea legii, toate ministerele trebuie să transmită informaţiile prind condiţiile de minimă generală conformitate, acestea urmând să fie puse pe un site. Tot acolo se vor regăsi informaţii cu privire la cele mai bune practici ale organismelor de control, astfel încât să existe o percepţie intuitivă de uniformitate a actului de control, a adăugat ministrul. În timp ce, al doilea pilon îl reprezintă zona de rezonabilitate, respectiv care sunt contravenţiile pentru care nu trebuie închisă afacerea sau să fie blocat un comerciant pentru că, de exemplu, nu are eticheta la un produs conformă cu ceea ce consideră reprezentantul organului de control.
"Pe parcursul consultării ce a avut loc înainte de ridicarea textului pe site-ul instituţiei, am avut discuţii cu fiecare minister în parte, cu fiecare structură statală care are în subordine organisme cu atribuţii de control. Şi ei, ministerele, sub semnătura ministrului, sunt cei ce au înaintat propuneri de contravenţii care să intre sub incidenţa Legii prevenţiei. Însă, în momentul de faţă, fiind publică pe site-ul instituţiei, (legea – n. r.) este într-o consultare extinsă, astfel încât toţi cei care doresc să contribuie cu un punct de vedere, cu o opinie, cu o recomandare o pot face fie în acest fel de întâlniri, fie prin email", a subliniat Alexandru Petrescu, citat de Agerpres.
Totodată, ministrul a adăugat că, dacă vor exista recomandări cu privire la unele dintre contravenţii incluse în anexa legii, acestea vor fi preluate şi redirecţionate la ministerul care le-a propus, iar acesta va trebuie să refundamenteze sau să retragă contravenţia.