"În zece ani de activitate, APIA a adus în ţară 20 de miliarde de euro, bani care au ajuns la fermierii români. Din punct de vedere al APIA se vede un trend pozitiv în ceea ce priveşte media suprafeţei exploatate de către fermieri în cei 10 ani. Dacă în 2007 media era undeva la 5 hectare, astăzi vorbim de peste 10 hectare. Sunt 9,5 milioane hectare solicitate la plată, la un număr de 884.000 de fermieri. APIA nu are măsuri directe de a impune şi de a stimula asocierea, dar prin măsuri indirecte faptul că s-a pornit de la o suprafaţă minimă de sub un hectar şi datorită măsurilor de sprijin care s-au dat formelor asociative s-a obţinut această asociere voluntară a fermierilor", a precizat Kmen.
În ceea ce priveşte campania din 2017, reprezentantul APIA a spus că, până în prezent, au fost autorizaţi la plata avansului pe suprafaţă 710.000 fermieri, dintr-un total de 884.000.
"Avem autorizaţi la plată până acum 710.000 fermieri din cei 884.000 în total, cu o sumă de 860 de milioane de euro, bani din avans, iar in zilele următoare vor intra la plată şi fermierii care au fost în teledetecţie, respectiv fermierii cuprinşi în eşantionul de control. În cel mai scurt timp vrem să finalizăm toate formalităţile în ceea ce priveşte plata avansului, iar de la 1 decembrie conform calendarului, să începem plăţile regulare, diferenţa de plată", a adăugat Kmen.
Potrivit sursei citate, din 15 noiembrie vor intra pe fluxul de plată şi fermierii care au solicitat sprijinul cuplat în zootehnie, la specia bovine.
AGERPRES