APIA anunță finalul perioadei pentru depunerea cererilor de plată de către fermieri. Câte solicitări au fost

APIA anunță finalul perioadei pentru depunerea cererilor de plată de către fermieri. Câte solicitări au fost

APIA anunță finalul perioadei pentru depunerea cererilor de plată de către fermieri. Agenția remarcă un proces de comasare a terenurilor.

Numărul de cereri depuse a scăzut cu 11.673, comparativ cu 2020, în timp ce suprafaţa solicitată a crescut consistent.

APIA anunță finalul perioadei pentru depunerea cererilor de plată. Câți fermieri au apelat la Agenție

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că la data de 11 iunie 2021 s-a încheiat Campania de primire a cererilor unice de plată aferente anului 2021, inclusiv perioada de depunere cu penalităţi.

Astfel, în perioada 1 martie – 11 iunie 2021 a fost depus un număr de 815.291 cereri pentru o suprafaţă solicitată la plată de 9.941.867,01 ha, se arată într-un comunicat de presă.

Din analiza comparativă a datelor existente la nivelul Agenţiei reiese că, prin raportare la Campania 2020 când a fost depus un număr de 826.964 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 9.814.937,39 ha, în Campania 2021 numărul de cereri depuse a scăzut cu 11.673, în vreme ce suprafaţa solicitată a crescut consistent, respectiv cu 126.929,62 ha.

Astfel, cifrele înregistrate indică trendul ascendent înregistrat în ultimii ani în ceea ce priveşte asocierea fermierilor şi comasarea terenurilor pentru a dezvolta o agricultură mai performantă şi, implicit, mai profitabilă.

APIA îşi reconfirmă totodată profesionalismul, coeziunea echipei şi dedicarea iar fermierii români ne dau încrederea că agricultura românească se află pe mâini responsabile, care o vor conduce către un viitor modern, eficient şi productiv.

APIA, sub umbrela Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Trebuie precizat faptul că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Instituţia are următoarea organizare: aparat central, 42 de centre judeţene şi 266 centre locale.

Începând cu 1 ianuarie 2007, APIA derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA).

Subvenţiile se acordă sub formă de plăţi directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) şi în cadrul măsurilor de piaţă pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC).

Astfel, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură administrează sistemul de certificate de export-import şi garanţii pentru importul şi exportul produselor agricole, elaborează şi implementează procedurile privind aplicarea sistemului de intervenţie pentru produsele agricole.

Sursă foto: Dreamstime.