Fermierii pot cere banii pe subvenții în avans

Fermierii din sectorul vegetal și zootehnic care au depus cerere de plată la APIA pot accesa anticipat subvențiile prin intermediul creditului oferit de CEC Bank. Ei au posibilitatea de a obține o sumă mult mai mare.

Fermierii pot împrumuta de la CEC Bank o sumă echivalentă cu până la cinci ori valoarea subvenției anuale APIA. Pentru a face acest lucru ei trebuie să prezinte o adeverință emisă de agenție (în primul an). Dobânda în acest sens este ROBOR la 6 luni, la care se adaugă 2%.

tractor
SURSA FOTO: Pexels

Cum se poate accesa creditul?

CEC Bank a detaliat condițiile pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a accesa creditul denumit „De 5 ori subvenția”.

Beneficiarii de plăți APIA trebuie să gestioneze o fermă cu suprafața minimă de 5 hectare în cazul persoanelor fizice producătoare agricole și să aibă un istoric de cel puțin trei ani în ceea ce privește încasarea subvențiilor sau finanțărilor de la APIA.

Programul este destinat și fermierilor din sectorul zootehnic. Fermierii care au beneficiat deja de finanțări pe baza adeverințelor APIA în 2023 pot solicita credite pentru următorii patru ani.

cec bank
SURSA FOTO: Dreamstime

Costurile pentru credit oferit de CEC Bank

Creditul este acordat în lei, pe o perioadă de până la 5 ani. În plus, rata dobânzii anuale este calculată ca ROBOR 6 luni plus o marjă de 2%.

Comisionul de acordare este de 0,75% din suma finanțată, perceput la momentul acordării și poate fi reținut din valoarea finanțării.

Mai mult, comisionul de refinanțare este de 3% din valoarea finanțării acordate, conform tarifului în vigoare.

Fermierii trebuie să mai știe că va exista și un comision de garanții FGCR. Acesta este aplicabil la valoarea garanției, până la maxim 80% din valoarea finanțării.

Este important pentru beneficiari să știe că este nevoie de o adeverință APIA pentru anul în curs. Mai mult garanția FGCR poate acoperi până la 80% din valoarea finanțării.

Nu în ultimul rând,  se impune cesiunea creanțelor APIA pentru anul agricol curent și pentru viitorii ani.

Se instituie ipoteca mobiliară pe conturile curente ale clientului la Bancă și asupra oricăror conturi viitoare deschise la Bancă.

De asemenea, trebuie să se semneze un contract de fideiusiune