APIA a finalizat plata pentru peste 23.000 de rentieri agricoli

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a comunicat că a încheiat procesul de autorizare la plată pentru rentierii agricoli care și-au vizat carnetele în perioada 1 martie – 2 septembrie 2024. Conform APIA, un număr total de 23.603 rentieri agricoli au fost autorizați la plată, suma totală alocată fiind de 31,56 milioane lei.

”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care şi-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei”, anunţă APIA.

Până în acest moment, suma plătită se ridică la 28,62 milioane lei, provenind din bugetul național, pentru un total de 21.062 beneficiari.

Restul de 2,9 milioane lei urmează să fie achitat în perioada următoare.

Potrivit art. 6, alin. 1 și alin. 2 din Legea 247/2005, Titlul XI, plata rentei viagere agricole se face într-o singură tranșă anuală, până la 30 noiembrie 2024, prin mandat poștal sau transfer bancar.

Dacă sumele plătite de APIA rentierilor se întorc în contul agenției din diverse motive, APIA poate efectua din nou plata în termen de 3 ani de la data anuală de plată (30 noiembrie a fiecărui an). Această prevedere se aplică inclusiv în cazul decesului rentierului, către moștenitorii legali, pe baza documentelor justificative necesare.

bani fonduri agricultura fermieri AFIR APIA
SURSA FOTO: Dreamstime

Moștenitorii au termen până la 15 octombrie 2024 pentru a solicita plata rentei datorate rentierului până la data decesului

Cererea trebuie depusă la orice Centru APIA și să fie însoțită de documentele justificative, conform prevederilor art. 8 din Legea 247/2005, Titlul XI.

Documentele justificative pentru solicitarea rentei viagere de către moștenitori sunt:

  • Carnetul de rentier al defunctului (original);
  • Copie a certificatului de deces;
  • Copie a actului doveditor al calității de moștenitor (certificat de moștenitor, certificat de calitate de moștenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune cu mențiunea „definitivă”);
  • Copie după BI/CI/pașaport al moștenitorului;
  • Împuternicire sau declarație notarială care atestă acordul celorlalți moștenitori pentru solicitarea și încasarea rentei (original);
  • Extras de cont pe numele moștenitorului.

Renta viageră agricolă se calculează astfel: 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol înstrăinat și 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat, echivalent în lei.