Cererile de plată cu privire la rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 octombrie – 31 decembrie 2022, se pot depune până pe 31 ianuarie 2023, a informat, marți, 17 ianuarie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Toate documentele depuse în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului

Conform unui comunicat remis de către instituție, cererile se depun sau pot fi transmise prin mijloace electronice la Centrele APIA, de către administratorul/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, însoţite de documentele solicitate.

Astfel, toate documentele depuse în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însuşite prin semnătura şi vor purta sintagma „conform cu originalul”, a precizat APIA.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse pentru motorina care se folosește la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărei valoare unitară este de 1,630 lei/litru.

Comisia Europeană a rambursat României peste un miliard de euro pentru chetuielile efectuate de APIA în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2022

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat pe pagina oficială un comunicat de presă prin care a anunțat că, în data de 5 ianuarie a acestui an, Comisia Europeană a rambursat României peste un miliard de euro. Drept urmare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a încasat în contul deschis la Banca Națională a României suma de 1.033.896.609,11 euro.

Potrivit comunicatului publicat de MADR, suma reprezintă rambursarea de la Comisia Europeană a cheltuielilor efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie 2022 pentru acordarea plăților în avans fermierilor aferente Campaniei 2022 din plățile directe finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

„În data de 5 ianuarie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a încasat în contul deschis în Banca Națională a României suma de 1.033.896.609,11 euro. Suma reprezintă rambursarea de la Comisia Europeană a cheltuielilor efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2022 pentru acordarea plăților în avans fermierilor aferente Campaniei 2022 din plățile directe finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).”, se arată pe site-ul oficial al instituției.