Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv al APIA Mureș, a explicat că fermierii nu sunt obligați să participe la controale
Toți cei aproximativ 800.000 de fermieri care solicită subvenții APIA în acest an vor fi supuși controlului.
El a menționat că, în cazul anumitor scheme de plată, cum ar fi măsurile de agro-mediu, fermierii trebuie să fie notificați cu cel puțin 48 de ore înainte de efectuarea verificărilor.
Totuși, a subliniat că scopul controalelor este de a evalua starea de fapt și nu de a permite fermierilor să se pregătească în avans. Săvâșcă a adăugat că, pentru a evita situațiile în care fermierii afirmă că nu au fost informați, APIA a desfășurat o campanie de informare intensă anul trecut.
„La controale, nici nu e obligatorie participarea fermierului, există anumite scheme de plată, cum ar fi măsurile de agro-mediu, acolo trebuie să și notifici fermierul, cel puțin cu 48 de ore înainte. Dar, bineînțeles, ca orice control, scopul este de a surprinde o stare de fapt, nu de a anunța din timp ca tu să intri în conformitate.
Cu controlul prin monitorizare, tocmai de asta, și anul trecut am făcut o campanie destul de agresivă, în sensul bun al cuvântului, tocmai ca să prevenim ca să nu ajungem în situații, domnule, nu am știut, de ce pe mine”, a precizat directorul executiv al APIA Mureș.
El a explicat că, la începutul anului 2023, când a fost prezentat Programul Național Strategic, s-a discutat despre acest tip de control obligatoriu pentru toți fermierii, pentru a asigura corectitudinea.
Săvâșcă a subliniat că scopul acestor controale nu este de a crea frustrare între fermieri, ci de a asigura că fondurile sunt utilizate corect și echitabil.
În contextul problemelor legate de migrație și alte sectoare, este esențial să se mențină stabilitatea în UE
Astfel, se urmărește ca banii alocați să ajungă la cei care au nevoie și să compenseze pierderile de venit ale agricultorilor, conform cerințelor Comisiei Europene și Parlamentului.
„Nu, domle, toată lumea intră, trebuie să știi. Chiar când s-a prezentat Programul Național Strategic, undeva la începutul anului 2023, înainte de a începe campania de preluare cereri și cu noile condiții din Programul Național Strategic, s-a pus problema inclusiv de acest tip de control de care nu scapă nimeni. Deci, aici, se vrea să se conștientizeze, nimeni nu vrea să facă ceva rău intenționat sau are cineva cu o anumită persoană, este control care se face pentru toți fermierii.
Până la urmă, e o chestiune și de corectitudine, pentru că erau situații în care existau frustrări și între ei (între fermieri n.r.). Spuneau, domnule, de ce tot la mine vii în control și la vecinul nu? ei, nu-i nicio problemă, acum am împăcat pe toată lumea, îi controlăm pe toți.
O chestiune pe care nu am stabilit-o noi ca stat membru, acest lucru se întâmplă în toate statele membre, acest monitoring (monitorizare n.r.) să ai garanția că toți banii care sunt alocați, pentru că, vedeți, tot ce înseamnă probleme, inclusiv cu migrația, s-au luat cumva de la toate sectoarele, inclusiv și de la agricultură pentru a asigura o stabilitate în cadrul Uniunii europene.
Și atunci, bineînțeles, că banii ăștia încercăm să-i păstrăm și e nevoie de a ajuta, de a compensa pierderile de venit, că, practic, asta e definiția subvenției, compensarea pierderilor de venit pe care le are agricultorul în a funcționa efectiv. Și atunci, Comisia europeană, Parlamentul trebuie să aibă garanția, acordăm banii ăștia, trebuie să degrevăm, să fie sectorul de la care nu luăm bani, de la agricultură, pentru că e necesar, au nevoie de ei agricultorii, dar cu condiția ca acești bani să-și atingă scopul”, a explicat șeful APIA Mureș, la M9TV România.