APIA: Crescătorii de vaci vor primi sprijin financiar în contextul războiului din Ucraina

vaci

SURSA FOTO: Dreamstime

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat un sprijin financiar pentru crescătorii de vaci în contextul în care aceștia au fost afectați de războiul din Ucraina. Este vorba despre o sumă de peste 100 de milioane de lei, care va ajunge la aproape 12.400 de beneficiari.

Crescătorii de vaci vor primi un sprijin financiar de 73 de euro/animal pentru susţinerea activităţii afectate de criza provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a anunţat miercuri Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Sprijin financiar pentru crescătorii de vaci

„Suma autorizată la plată este în valoare de 102.320.520,16 lei pentru un număr de 12.380 de beneficiari şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru solicitanţii care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile O.U.G nr.3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în comunicat .

Cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap vacă adultă, mai precizează reprezentanții APIA.

Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 250.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Naţională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 3/2023.

Sumele primite prin alte scheme de sprijin finanţate de la bugetul de stat pe Secţiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56, lit.a) din Comunicarea Comisiei Europene, se deduc din pragul maxim de 250.000 euro/beneficiar.

Subvenții pentru creșterea animalelor

Amintim că, ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va aloca peste 561,5 de milioane de lei, în perioada 2023-2027, pentru subvenţionarea unor servicii din sectorul creşterii animalelor, potrivit unui proiect de HG publicat pe site-ul instituţiei.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

„Ajutoarele de stat sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole”, precizează MADR.

Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice, este de maximum 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine, 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine şi de 100 lei pentru porcine.