APIA eliberează adeverințe necesare agricultorilor care vor să ia credite

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început să elibereze adeverinţe pentru beneficiarii schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) – ediția 2011, care intenţionează să acceseze credite de la băncile care au încheiat convenţii cu APIA.

Potrivit unui comunicat al APIA, până în prezent, Agenţia a încheiat convenţii cu BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Romană şi Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA. În perioada următoare, se vor încheia convenţii şi cu alte bănci comerciale.
Valoarea creditului va fi de până la 80% din suma cuvenită din SAPS, denominată în lei la cursul leu/euro comunicat de BNR de la data solicitării creditului.
APIA va elibera o adeverinţă prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru schema unică de plată pe suprafaţă (SAPS) pentru anul 2011 şi că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, conform reglementărilor în vigoare.

Fermierii selectaţi la controlul pe teren (clasic sau teledetecţie), nu pot beneficia de această adeverinţă, menţionează APIA.

În adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

În anul 2009, agricultorii români au primit în cadrul schemei de plată unice pe suprafață (SAPS) suma de 623 milioane euro, iar pentru 2010 suma alocată a crescut la 729 milioane euro.
În 2010, agricultorii români au primit 80,36 euro/ha din fonduri europene şi 50,64 euro/ha din bugetul naţional.

Pentru 2011, fermierii vor primi 100 euro/ha din fondurile UE, iar din bugetul naţional, cel puţin 50 de euro (cât anul trecut), dar nu mai mult de 74 euro/ha, maximul permis de Comisia Europeană.

Schemele sau măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate atât din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), pentru schema de plată unică pe suprafaţă, cât şi din bugetul naţional, pentru schema de plată naţională directă complementară, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
SURSA: Agerpres