Oficialii APIA consideră că eliminarea taxei pe poluare (timbru de mediu) „va duce la creșterea poluării din marile orașe (confirmată de procedura de pre-infringement în care se află România pentru nerespectarea cerințelor legislației comunitare în privința calității aerului), precum și la deteriorarea nivelului de siguranță în trafic (unde România ocupă un dramatic loc doi în UE în ceea ce privește numărul de victime ale accidentelor rutiere)”. De asemenea, asociația atrage atenția și asupra pericolului scăderii activității producătorilor și importatorilor autorizați de automobile, cu impact direct extrem de negativ asupra numărului de locuri de muncă și asupra încasărilor la Bugetul de Stat.
În opinia reprezentanților APIA, eliminarea taxei va duce la o scădere a vânzărilor de mașini noi cu circa 30%, precum și la o reducere cu 20-25% a numărului de companii cu activități de distribuție auto sau la scăderea numărului de angajați din sector cu circa 15.000 de persoane. Totodată, mașinile vechi importate ca rezultat al acestui demers vor duce lipsă de sisteme de siguranță activă și pasivă, având un impact negativ asupra siguranței în trafic. Nu este de omis nici faptul că, în viziunea APIA, odată cu eliminarea timbrului de mediu „vor fi anulate toate eforturile financiare de curățare a parcului auto realizate în România în ultimii 12 ani prin programul «Rabla»”.
Citiți un amplu articol despre implicațiile eliminării timbrului de mediu în ediția din această săptămână a revistei Capital. Publicația este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întreaga țară.